Binnenland

Kamer mogelijk tegen afschaffen Remigratiewet

Het ziet er niet naar uit dat de Tweede Kamer instemt met de afschaffing van de Remigratiewet. Via deze wet kunnen migranten en vluchtelingen onder bepaalde voorwaarden met financiële steun terugkeren naar hun herkomstland. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie wil af van deze wet. De afschaffing is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord.

ANP
1 September 2004 19:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

In de Kamer is echter grote twijfel ontstaan, omdat berekeningen aangeven dat het veel duurder uitpakt als de Remigratiewet verdwijnt dan als die blijft bestaan. D66 en PvdA zijn tegen de afschaffing. Ook het CDA twijfelt sterk en neigt naar handhaving nu blijkt dat er geen bezuiniging wordt gehaald. Volgende week behandelt de Kamer het wetsvoorstel tot afschaffing.

Wel vindt de PvdA dat de wet moet worden aangepast. De wet steunt nu migranten boven de 45 jaar, die minimaal een half jaar werkloos zijn en die terug willen keren. Zij kunnen een eenmalige bijdrage krijgen of een maandelijkse uitkering, aangepast aan de leefsituatie in het herkomstland. PvdA–Kamerlid Dijsselbloem vindt dat de leeftijd omhoog moet en aan moet sluiten bij de leeftijd waarop in Nederland een sollicitatieplicht geldt.

Uit berekeningen blijkt dat het de overheid zeker 40 miljoen euro per jaar kost als de regeling wordt afgeschaft. Dat komt omdat per jaar honderden mensen minder terugkeren en dan in Nederland afhankelijk blijven van een duurdere uitkering. Ook maken zij hier vaak extra kosten voor gezondheidszorg en huursubsidie, welke de overheid niet bespaart als zij hier blijven.

Verdonk heeft steeds gezegd dat het bij de afschaffing niet draait om de bezuiniging maar dat het een eigen verantwoordelijkheid is om terug te keren.

Minderhedenorganisaties verzetten zich fel tegen de afschaffing, omdat het oudere migranten helpt die anders weinig perspectief hebben. Vorig jaar maakten bijna 8000 mensen gebruik van de regeling, wat 20 miljoen euro kostte. Zij zouden in ieder geval hun rechten behouden. Het Nederlandse Migratie Instituut (NMI) meldt een forse toename van het aantal remigratie–aanvragen in het licht van de dreigende afschaffing. In 2003 werden 1571 verzoeken in behandeling genomen, 60 procent meer dan in 2002.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer