Binnenland

Jaar cel geëist tegen oud-voorzitter ondernemingsraad politie

De voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de nationale politie moet wat het Openbaar Ministerie betreft een jaar de cel in voor fraude en bedrog. Die straf eiste de officier van justitie maandag in de rechtbank in Zwolle.

ANP
16 December 2019 13:28Gewijzigd op 16 November 2020 17:45

De 58-jarige Frank G. uit Almere gaf meer dan 3 ton uit in horecagelegenheden op rekening van de politie. „Het feit dat hij met de creditcard van de politie betaalde, was voor hem voldoende om de uitgave als zakelijk te zien”, aldus de officier van justitie. Met valse facturen werden kosten verantwoord in de boekhouding. Volgens het OM heeft G. het publieke vertrouwen in de politie schade toegebracht.

De COR-voorzitter werd in december 2017 ontslagen. De bestuursrechter in Utrecht oordeelde in november al dat het strafontslag terecht was omdat G. zich schuldig had gemaakt aan plichtsverzuim. Hij gebruikte de creditcard van de politie zonder verantwoording af te leggen voor uitgaven, organiseerde buitensporige feesten en huurde bekenden in zonder oog te hebben voor belangenverstrengeling. Een deel van deze feiten worden hem nu strafrechtelijk verweten.

Volgens het OM weigerde de korpschef „extreme kosten” van de COR te betalen nadat hij facturen onder ogen had gekregen. Het ging hier onder meer om overnachtingen in het Amstel Hotel, een prijzige bijeenkomst aan boord van de SS Rotterdam en een duizenden euro’s kostende kerstbijeenkomst. Dit alles alleen al in de maand december 2017. Met een „facturencarrousel” werden de kosten vervolgens onder meer als „adviezen aan de COR politie” ingeboekt en betaald. Ook werden zo enkele bevriende ondernemers uit Almere bevoordeeld, aldus het OM.

G. zei de rechters dat het een chaos was binnen de politie na een grote reorganisatie. Dat verklaart volgens hem dat soms betalingen anders in facturen werden omschreven. Hij noemt het onderzoek naar zijn declaratiegedrag „vooringenomen” en ontkent de aantijgingen. Hij meent dat de korpschef de rechtbank bewust niet van informatie voorziet. Sinds het ontslag staat zijn leven op zijn kop. „Ik ben kapotgeschreven door de pers en ik heb ondergedoken gezeten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer