Komeet Ikeya-Zhang steeds helderder
De komeet Ikeya-Zhang, die begin februari is ontdekt, wordt elke dag helderder. De onverwachte hemelverschijning is bij helder weer ’s avond in het westen te zien.
De komeet is eenvoudig te vinden. ’s Avonds valt na zonsondergang in het westen één hemellichaam in het bijzonder op door zijn helderheid. Het is de wat oranjekleurige planeet Mars. Ikeya-Zhang is met een verrekijker ’rechtsonder’ deze planeet te vinden. Vooral tussen 20.00 en 20.45 uur is de staartster goed te zien. Daarna verdwijnt hij achter de horizon.
Begin april is Ikeya-Zhang niet ’s avonds maar ’s morgens vroeg voor zonsopkomst waar te nemen. Ook in mei is de komeet te zien, maar de helderheid van Ikeya-Zhang is dan een stuk minder.
Met het blote oog is de komeet de komende weken alleen op donkere plaatsen in Nederland te vinden. De komeet bereikt niet dezelfde helderheid als de bijzonder mooie Hale-Bopp, die in 1997 langsvloog, of als Hyakutake (1996).
De komeet Ikeya-Zhang werd op 1 februari ontdekt door de Japanner Kaoru Ikeya en de Chinees Daquig Zhang en passeerde de aarde eerder in 1661. Toen zou de Poolse astronoom Hevelius hem als eerste hebben gezien.
Kometen zijn klompen van ijs en stof die met grote snelheid in langgerekte banen om de zon vliegen. Ze hebben veelal een staart van miljoenen kilometers lang die licht weerkaatst. De staart van Ikeya-Zhang is relatief kort.