Binnenland

Jaarlijks 20.000 mensen dood door verkeerde voeding

Jaarlijks sterven 20.000 mensen door verkeerd en te veel voedsel. Gemiddeld leven mensen twee jaar korter door bijvoorbeeld te vet eten en verontreinigende stoffen in voedingsmiddelen. Dat staat in het woensdag verschenen rapport ’Ons eten gemeten’ van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

ANP
1 September 2004 14:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

Volgens het RIVM is voedsel de laatste jaren wel veiliger geworden. Er zijn minder voedselinfecties en er zitten minder stoffen als zware metalen, bestrijdingsmiddelen en dioxines in.

Als het overgewicht toeneemt en de sterke daling van de consumptie van groenten en fruit doorzet, zal onze levensverwachting dalen, vreest het RIVM. Overgewicht en ongunstige voedingssamenstelling leiden elk afzonderlijk tot 40.000 nieuwe gevallen van diabetes, hart– en vaatziekten en kanker.Een ongunstige voedingssamenstelling en overgewicht leiden tot 13.000 respectievelijk 7000 doden in Nederland per jaar.

Van de volwassen Nederlanders heeft 10 procent ernstig overgewicht. De komende jaren zal dat toenemen tot 15 procent. Bij kinderen is een soortgelijke stijging te zien. Die zullen dat overgewicht een leven lang meedragen waardoor het risico van diabetes en hart– en vaatziekten sterk toeneemt.

„Als we niets doen gaan we Amerika achterna. Dat is geen prettig vooruitzicht", stelde secretaris–generaal R. Bekker van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Hoogervorst van dat departement voelt echter vooralsnog niets voor wettelijke maatregelen om de vettrend te keren.

Wel steunt het ministerie alle initiatieven om de balans tussen voeding en bewegen te verbeteren. Van McDonald’s ontving de topambtenaar een stappenteller. Klanten die bij het hamburgerconcern een Go Active Meal bestellen, krijgen die ook. Gesteund door schaatsster Marianne Timmer wil het bedrijf mensen stimuleren om elke dag 2000 stappen extra te zetten. De actie sluit aan bij een campagne, die het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen in opdracht van de overheid heeft ontwikkeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer