Kerk & religie

„We hebben de hoop dat dit een kentering is”

Moderamenleden van zowel de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) als van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) zijn blij met het dinsdag bereikte akkoord over een nieuwe naam voor de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk. „We hebben de hoop dat dit een kentering is”, aldus de scriba van de HHK, ds. R. van Kooten. „We moeten uit de spiraal van het tegenover elkaar staan, we willen elkaar ontmoeten”, aldus zijn collega van de PKN, dr. B. Plaisier.

Kerkredactie
1 September 2004 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

De gang naar de Amersfoortse Bergkerk viel ds. R. van Kooten dinsdagmiddag licht. „Ik vond het fijn om daar naartoe te gaan en om elkaar nu in deze sfeer te ontmoeten”, aldus de pastor uit Soest. In het Amersfoortse kerkgebouw vergaderde het moderamen van de PKN. Dinsdagmiddag werd in de marge van die vergadering het akkoord ondertekend dat beide kerkverbanden, na lang onderhandelen, bereikten over een nieuwe naam voor de HNHK. Nadat de HNHK een aantal andere door de PKN voorgestelde namen had afgewezen, ging het moderamen van de HNHK enkele weken geleden akkoord met de voorgestelde naam Hersteld Hervormde Kerk.

Omdat de synodeleden zich over de naamsverandering moesten uitspreken, werd afgelopen vrijdag in Soest een besloten extra synodevergadering gehouden. Volgens ds. Van Kooten kreeg het voorstel tot verandering van de naam in die vergadering „een breed draagvlak.” Dinsdag werd het uiteindelijke akkoord in de Amersfoortse Bergkerk ondertekend en werd door beide kerkgenootschappen een gezamenlijke persverklaring uitgegeven.

„Het gevaar voor verwarring is door de nieuwe naam volgens ons een stuk minder geworden”, aldus ds. Plaisier. „Ik ben ontzettend dankbaar dat dit door de HHK is opgepakt en heb het dinsdagmiddag als bijzonder positief ervaren om ds. Van Kooten na zoveel maanden weer in de ogen te kijken. Ik merkte hetzelfde bij hem. We hebben elkaar weer ontmoet en dat is precies waar we naartoe moeten. We willen niet in een oorlogssituatie met elkaar omgaan. We hebben nu bereikt dat we elkaar over deze kwestie niet tegenkomen in de rechtszaal. Ik proefde ook bij de HHK heel duidelijk de wil om er samen uit te komen. Dat is zeer positief.”

Positief is de scriba ook over het gesprek dat gepland staat tussen de beide moderamina. „We hopen dat gesprek over enkele weken te houden, omdat ik dan weer terug ben van een buitenlandse reis. Duidelijk is voor ons wel dat ook dat gesprek in eerste instantie een geestelijk gesprek zal moeten zijn. Dat geestelijke gesprek dat er was, moet gecontinueerd worden. Welke weg, welke toekomst ligt er voor ons? Daar moeten we over praten.”

Spreken over een doorbraak, wil dr. Plaisier niet. „Dat vind ik wat overdreven. We hebben elkaar gevonden voor wat betreft de naam. Dat is een nieuwe stap, daar ben ik dankbaar voor. Natuurlijk is er de pijn, aan beide kanten. Maar we willen zo graag uit de spiraal komen van het tegenover elkaar staan.”

Ds. Van Kooten spreekt de hoop uit dat de ondertekening van het akkoord over de naam „een kentering” is in de verhouding tussen de HHK en de PKN. „Het heeft bij ons steeds zo geleefd dat we, daar waar de zaken niet principieel liggen, ons welwillend willen opstellen. Dit is een goed begin, het smaakt naar meer. En als dr. Plaisier spreekt over een geestelijk gesprek dat hij wil voeren, dan ben ik het daar van harte mee eens. Het moet geen diplomatiek gesprek zijn, maar eerlijk, open, echt. Laten we zo het gesprek over meer zaken aangaan, zou ik zeggen. In gelijkwaardigheid gezamenlijk proberen uit de problemen te komen. Dat is wat wij willen. Het is goed dat we weer met elkaar in gesprek zijn. Ook voor het getuigenis van de kerk naar de buitenwereld. Hopelijk kunnen we de schade die er in de gemeenten is, herstellen.”

Omdat de naam in de kerkorde van de HHK gewijzigd moet worden, moeten ook de classes zich uitspreken over het bereikte akkoord. Ds. Van Kooten ziet deze zogenaamde consideratie met vertrouwen tegemoet. „Ik zal zo snel mogelijk een brief doen uitgaan naar de classes.”

Ds. Heemskerk is ook dankbaar voor de bereikte overeenstemming. „Ik ben er heel eerlijk in dat het woordje ”Hervormd” in de naam voor ons onopgeefbaar was. Het woordje ”Nederlandse” was dat niet. Gelukkig heeft de Protestantse Kerk dat geaccepteerd. Voor ons is ook heel belangrijk dat er toezeggingen zijn gedaan om nu ook samen het gesprek aan te gaan over andere moeilijke zaken. Tot zo’n gesprek zijn wij van harte bereid.”

De preses van de HHK hoopt dat de overeenstemming over een nieuwe naam „de opmaat is tot een andere verhouding tussen ons. Wij hebben er ook een signaal mee willen afgeven. Ook wij gaan zeer gebukt onder de kerkelijke situatie van dit moment. We willen niets liever dan komen tot een geordend kerkelijk leven. We hopen dat gezamenlijke gesprekken daarbij kunnen helpen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer