Binnenland

Wonderlijke start in Rotterdam

Na de installatie is de gemeenteraad van Rotterdam gistermiddag de nieuwe regeerperiode begonnen met tal van interrupties en taalspelletjes. Al na twintig minuten diende Leefbaar Rotterdam de eerste motie van wantrouwen in. De lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam is vanmiddag begonnen met de onderhandelingen voor een nieuw college.

Van onze correspondent
15 March 2002 10:21Gewijzigd op 13 November 2020 23:28
ROTTERDAM - Pim Fortuyn legde donderdag in Rotterdam de eed af bij zijn installatie als gemeenteraadslid. Kort daarna diende Leefbaar Rotterdam de eerste motie van wantrouwen in tegen een raadslid dat op de lijst stond van de fractie van Fortuyn, maar nu
ROTTERDAM - Pim Fortuyn legde donderdag in Rotterdam de eed af bij zijn installatie als gemeenteraadslid. Kort daarna diende Leefbaar Rotterdam de eerste motie van wantrouwen in tegen een raadslid dat op de lijst stond van de fractie van Fortuyn, maar nu

Alle partijen zijn door Fortuyn uitgenodigd, hoewel hij vooral lijkt te mikken op een coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA, VVD en D66. De PvdA heeft gisteren in een brief laten weten mee te willen doen, maar volgens Fortuyn kan daarvan pas sprake zijn als de partij „haar mond spoelt en excuses aanbiedt voor opmerkingen alsof ik een fascist ben en een Janmaat in het kwadraat.”

Fortuyn wilde vanmiddag vaststellen welke partijen een basis zien voor samenwerking met Leefbaar Rotterdam in een college. Hoe dat dan moet, was vanmorgen nog niet duidelijk. Inhoudelijke voorstellen heeft Fortuyn nog steeds niet. Het lijkt erop dat hij van de partijen eerst een toezegging wil en dat daarna de zaak inhoudelijk aan de orde komt. „Maar wij zullen niet zomaar zeggen: Ja, ik wil. Eerst inhoudelijke voorstellen, en dan praten we verder”, aldus CDA-voorman Van der Tak.

Fortuyn sprak gisteren bij zijn installatie de eed uit, net als drie andere leefbaren. GroenLinks-raadslid B. Bourzik, van Marokkaanse afkomst en gehuld in een wit gewaad, voegde aan zijn eed de woorden toe: „de erbarmer, de barmhartige.” Hindoe D. Marapin (D66) herhaalde de volledige tekst van de eed in het Sanskriet, de klassieke oud-Indische taal.

Fortuyn stelde gisteren meteen een politiek daad. De afgesplitste Nico Kok moet zijn zetel afstaan, zo verwoordde Fortuyn in een motie. De afvallige Kok dacht daar niet over. De rest van de zojuist beëdigde raadsleden steunde Fortuyn evenmin. Fortuyn betichtte Kok van kiezersbedrog. „Hij heeft zich aan onze lijst verbonden en vooraf gezegd dat hij in de gemeenteraad ging zitten als hij werd gekozen. Nu hij dat niet doet, moet hij gewoon zijn zetel afstaan”, aldus Fortuyn. De discussie over de vraag of het volgens de Kieswet wel kon om een motie tegen een raadslid in te dienen, ging Fortuyn uit de weg met: „Ik heb geen zin om aan dit soort spelletjes mee te doen. U zoekt het maar uit.”

Burgemeester Opstelten noemde nog eens de hoofdproblemen van de stad. „Die liggen op het gebied van veiligheid en vuiligheid. Het belangrijkste vraagstuk is hoe wij met elkaar omgaan. Onze diversiteit is onze kracht. Dat vraagt wederzijds respect. De speerpunten van onze aanpak moeten gericht zijn op het versterken van het cement van de samenleving.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer