Kerken rood verlicht voor geloofsvrijheid
Kerken in heel Nederland werden woensdagavond rood verlicht om aandacht te vragen voor de vervolging van christenen en andere geloofsgroepen.
Vorig jaar deed alleen de Sint-Janskathedraal in Den Bosch dat, nu haakten ruim vijftig kerken aan. Daaronder waren veel rooms-katholieke kerken, maar ook verschillende protestantse kerken kleurden rood. Onder meer de Sint Bavokathedraal in Haarlem, de Sint Jozefkathedraal in Groningen en de Onze Lieve Vrouwekerk in Amsterdam deden mee.
De meeste kerken deden de rode lichten rond zonsondergang aan. Die bleven de hele avond of nacht aan staan – dat verschilde per kerk. In sommige kerken werden missen en vespervieringen gehouden.
De actie #RedWednesday is een initiatief van Kerk in Nood, een rooms-katholieke hulporganisatie die in 145 landen pastorale projecten en vervolgde christenen ondersteunt.
Met de actie wil Kerk in Nood mensen bewust maken van de vervolging van gelovigen, vooral minderheden, en oproepen tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen. Het initiatief is begonnen in Groot-Brittannië en vond wereldwijd navolging. Dit jaar vond het evenement op vier continenten plaats. Australië gaf de aftrap met de verlichting van zeven kathedralen, waaronder die van Syndey en Melbourne. Woensdagavond kleurden duizenden gebouwen in Londen, Amsterdam, Lissabon, Praag en Washington rood. Op de Filipijnen werden meer dan 2500 kerken verlicht. De afgelopen jaren werden al de kanalen van Venetië, de Sacre Coeurbasiliek in Parijs, het Christusbeeld in Rio de Janeiro en de Sagrada Familia in Barcelona rood verlicht.
Dit jaar deden ook synagogen en moskeeën mee. Dennis Peters van organisator Kerk in Nood hoopt dat dit in de toekomst ook in Nederland gebeurt. „We delen dat godsdienstvrijheid voor ons allemaal belangrijk is.”
In drie op de vijf landen wordt godsdienstvrijheid niet gerespecteerd, concludeert Kerk in Nood in een recent rapport. Een op de vijf landen kennen aanzienlijke schendingen van de geloofsvrijheid. Gelovigen worden hier bijvoorbeeld vervolgd of kunnen niet hun recht halen als ze worden gediscrimineerd. Volgens Peters neemt het aantal landen waar dit gebeurt de laatste jaren toe.