Grote meerderheid steunt Europese Commissie
Het nieuwe team van de Europese Commissie heeft woensdagmiddag groen licht gekregen van het Europees Parlement. Vanaf zondag kan de Commissie onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen officieel aan de slag.
Met een overduidelijke meerderheid (461 stemmen voor, 157 tegen) stemde het Europees Parlement voor het kersverse dagelijks bestuur van de Europese Unie. De Nederlandse partijen CDA, ChristenUnie, D66, PvdA en VVD steunden het team van Von der Leyen. SGP, FVD en PvdD stemden tegen en GroenLinks onthield zich van de stemming.
ChristenUnie en SGP stemden verschillend over de aanstelling van het Europees bestuur, hoewel ze een gezamenlijke Europese lijst hebben. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) stelde dat het „hoog tijd is dat de nieuwe Commissie aan het werk gaat en vooral werk gaat maken van de Green Deal.”
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt de nieuwe Commissie echter „te federalistisch.” „We hebben geen federaal Europa nodig, maar een bescheiden Europa. Deze Commissie wil de EU verder ontwikkelen tot een superstaat. Dat moeten we niet willen en lost niets op.”
De vorming van het EU-bestuur verliep de afgelopen maanden moeizaam. In eerste instantie zou de Commissie op 1 november aantreden, maar vanwege kritiek op en het wegstemmen van de eerste kandidaat-Eurocommissarissen uit Frankrijk, Hongarije en Roemenië, liep het proces een maand vertraging op.
Levenswijze
Commissievoorzitter Von der Leyen heeft de laatste weken verschillende portefeuilles aangepast om te voorkomen dat de sociaaldemocraten (waartoe PvdA behoort) het complete team woensdag niet zou steunen. Onder andere de portefeuille met de noemer ”Bescherming van de Europese levenswijze” werd na veel kritiek veranderd in het ”Promoten van de Europese levenswijze”.
Bovendien leverde het brexituitstel problemen op. De Commissievoorzitter riep het Verenigd Koninkrijk op om ook met een Eurocommissaris te komen, maar het vertrekkende EU-lid weigerde dit voor de verkiezingen van 12 december te doen.
Het EU-bestuur startte vervolgens een inbreukprocedure tegen de Britten. Critici stellen dat dit voornamelijk is gedaan om de rechtsgeldigheid van besluiten van de nog incomplete Commissie te kunnen verzekeren.