Economie

MKB voorzichtig optimistisch over werkgelegenheid

Het dieptepunt in de werkgelegenheid in het midden – en kleinbedrijf is gepasseerd. Het verlies aan banen is volgens MKB–Nederland minder groot aan het worden en het aantal openstaande vacatures stabiliseert zich.

ANP
31 August 2004 13:31Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

Als de voorspelde economische groei voor 2004 en 2005 wordt gerealiseerd, kan eind 2005/begin 2006 de afname in een toename van het aantal banen omslaan. Dat stelt de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers in de Arbeidsmarktnota, die dinsdag is gepubliceerd.

Tussen juli 2003 en juni 2004 verdwenen bij het midden– en kleinbedrijf 92.000 banen, een afname van 3,3 procent. Het aantal openstaande vacatures nam in die periode af met 61.000. MKB–Nederland constateert dat de economie nu iets aantrekt. De afzet van het midden–en kleinbedrijf neemt volgens ramingen van het economisch onderzoeksinstituut EIM dit jaar toe met 1,5 procent en in 2005 met 2 procent.

„Het is nog maar een broos herstel en er zijn nog veel onzekerheden" zei MKB–voorzitter L. Hermans. Hij verwijt het kabinet maatregelen te nemen die niet bevorderlijk zijn voor dat herstel.

De MKB–voorzitter maakt zich kwaad over de ingrepen in de prepensioenregeling. „Het kabinet heeft de werkgevers als een baksteen laten vallen", vindt hij. Werkgevers en kabinet zaten wel op een lijn over een versoberde regeling om het mensen mogelijk te maken eerder dan het 65e jaar met werken op te houden. „Maar omdat de vakbeweging dat afkeurde heeft het kabinet dat compromis laten vallen en zijn eigen plannen doorgezet."

MKB wil net als het kabinet dat mensen langer gaan werken. Dat draagt bij aan verlaging van de loonkosten. Nu werken mensen met een voltijdbaan in Nederland 1633 uur per jaar. „Dat moet naar 1800 tot 1850 per jaar", vindt Hermans. „Een eerste stap moet zijn dat op het Europese niveau van 1711 uur te brengen."

Werknemers hoeven dat volgens Hermans niet geheel tegen hetzelfde salaris te doen. Werkgevers kunnen hun personeel best wat extra belonen. Ook kan de overheid de extra uren minder belasten.

Omwille van de flexibiliteit wil MKB het aantal te werken uren niet per week, maar per jaar vastleggen. In drukke tijden werken mensen dan meer, in stille tijden minder. Dat verlost werkgevers van dure overwerkregelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer