Buitenland

Ontvoerders verlengen ultimatum voor Franse journalisten

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft dinsdag een nieuwe video vertoond waarop de twee in Irak ontvoerde Franse journalisten te zien zijn. Christian Chesnot smeekt de Franse president Jacques Chiracin daarop om zijn leven en dat van zijn collega Georges Malbrunot te redden door het verbod op het dragen van hoofddoeken op Franse scholen op te heffen. Volgens Al-Jazeera hebben de ontvoerders, het Islamitisch Leger in Irak, hun ultimatum verlengd met 24 uur.

Buitenlandredactie
31 August 2004 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 01:34
BAGDAD – De Franse ambassadeur in Irak, Bernard Bajolet (m.), en de speciale gezant Huberts Colin de Verdière (l.) verlaten de Umm al Qura moskee in Bagdad na overleg met Iraakse soennitische geestelijken. De diplomaten onderhandelen over de vrijlating
BAGDAD – De Franse ambassadeur in Irak, Bernard Bajolet (m.), en de speciale gezant Huberts Colin de Verdière (l.) verlaten de Umm al Qura moskee in Bagdad na overleg met Iraakse soennitische geestelijken. De diplomaten onderhandelen over de vrijlating

De organisatie eiste aanvankelijk dat Frankrijk tegen maandagavond het verbod op islamitische hoofddoekjes ophief. Dat verbod getuigt volgens de groepering van „agressie tegen de islam en tegen de persoonlijke vrijheid.”De Franse regering kwam vanochtend in crisisberaad bijeen om te overleggen over de ontvoering van twee Franse journalisten in Irak. De regering weigert te reageren op de video waarop de twee verslaggevers oproepen tot een einde aan het hoofddoekjesverbod. Ook willen bewindslieden niet ingaan op het nieuws dat de ontvoerders maandagavond een ultimatum met 24 uur hebben verlengd. Woordvoerders wilden alleen kwijt dat de regering de situatie goed in de gaten houdt. Ook president Jacques Chirac, die voor een minitop in Rusland is, wordt constant op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. De twee journalisten werden sinds 19 augustus vermist.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, is maandag in het Midden-Oosten aangekomen om te proberen een eind te maken aan de gijzeling. „Het ultimatum is onbegrijpelijk, gezien de realiteit van de Franse maatschappij”, zei Barnier op een persconferentie in Caïro, waar hij sprak met zijn Egyptische ambtgenoot en met secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga. Later reisde hij door naar Jordanië. Een hoge Franse diplomaat, Hubert Colin de Verdière, arriveerde al in Bagdad.

Moslimorganisaties in Frankrijk hebben de gijzelactie veroordeeld en de regering opgeroepen geen gehoor te geven aan de eisen van de ontvoerders. De voorzitter van de invloedrijke Unie van Islamitische Organisaties, Lhaj Thami Breze, bestempelde de gijzeling tot een chantageactie die schadelijk is voor de moslimgemeenschap. De Europese Unie gaf een verklaring uit waarin zij oproept tot de vrijlating van de Fransen.

Ook moslimleiders en regeringen in het Midden-Oosten hebben hun afkeur uitgesproken over de gijzeling. De voornaamste sjiitische geestelijke in Libanon, grootayatollah Mohammed Hussein Fadlallah, herhaalde maandag zijn fatwa (religieus voorschrift) tegen het ontvoeren van buitenlanders.

Hij vroeg om de vrijlating van de twee journalisten en alle buitenlanders die in Irak vastgehouden worden.

De ontvoering van Fransen in Irak is opvallend omdat Frankrijk steeds een uitgesproken tegenstander van de oorlog in Irak is geweest en geen steun heeft gegeven aan de VS. Volgens de Iraakse interim-premier Ayad Allawi blijkt uit de gebeurtenissen dat een passieve houding in de oorlog tegen het terrorisme niet betekent dat een land aan terreuracties kan ontkomen. „Frankrijk wordt niet gespaard”, zei hij tegen de krant Le Monde. „Het vermijden van de confrontatie is geen antwoord.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer