Opinie

Gesloten front

31 August 2004 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

Frankrijk is een van de Europese landen die zich duidelijk gedistantieerd heeft van de Amerikaanse inval in Irak. Het land wilde zijn banden met de Arabische wereld niet op het spel zetten. Bovendien wilde het niet de indruk wekken dat het aan de leiband van Amerika loopt. Wat dat betreft werkt de geest van De Gaulle in Parijs nog altijd na.Tegelijkertijd is Frankrijk een land met een antigodsdienstige of in ieder geval laïcistische traditie. Godsdienst moet uit het openbare leven geweerd worden. De Franse staat is heel duidelijk een staat zonder God. Vandaar het hoofddoekverbod, dat door veel islamieten als uiterst negatief wordt ervaren. Met zo’n algemeen verbod gaat Frankrijk verder dan andere Europese landen.

Inmiddels heeft dit verbod geleid tot de gijzeling van twee Franse journalisten in Irak. De wet op de hoofddoekjes moet onmiddellijk worden ingetrokken, zo luidt de eis. In een video die vertoond werd op de Arabische tv-zender Al-Jazeera riepen beide gijzelaars de Franse bevolking op om tegen de wet te demonstreren.

Die oproep is te begrijpen. Een mens doet veel, zo niet alles, om z’n leven te behouden. Maar hoezeer een regering het lot van haar onderdanen ook ter harte moet gaan, zij kan zich niet zonder meer door hun particuliere belangen laten leiden.

Het is niet de eerste keer dat Europese of andere landen door islamitische terroristen onder druk gezet worden. Hetzij door gijzelingen, hetzij door aanslagen. Spanje en de Filippijnen gaven daar helaas aan toe. Zij trokken hun troepen uit Irak terug.

In het ene geval kon de socialistische regering nog zeggen dat ze dat punt toch al in hun verkiezingsprogramma hadden staan. In het andere geval was het slechts een versnelde terugtrekking.

Nu gaat het om het intrekken van een wet. Een wet die men overdreven en ongelukkig kan vinden, maar die volgens de democratische rechtsregels totstandgekomen is.

Het zou wel een vergaande knieval zijn wanneer men die vanwege de gijzeling van twee landgenoten zou intrekken. Zelfs tegenstanders van die wet zouden dat niet moeten willen.

Gelukkig heeft de omvangrijke islamitische gemeenschap in Frankrijk dat door. Vrijwel unaniem hebben ze zich tegen de ontvoering verklaard. Moslimleiders riepen hun volgelingen op om in de moskee te bidden voor de vrijlating van de twee journalisten. Zo kan pressie van buiten de eensgezindheid in een land versterken.

Wellicht is er in de toekomst een geschikt moment te vinden om het nut van het hoofddoekverbod te evalueren. Het moet Frankrijk er toch ook wat aan gelegen zijn om gematigde maar wel orthodoxe moslims niet van zich te vervreemden.

De gijzeling maakt ook duidelijk dat, al heeft Frankrijk zich gedistantieerd van het Amerikaanse ingrijpen in Irak, het door de Iraakse milities toch gezien wordt als een onderdeel van het verderfelijke Westen. De Iraakse premier Allawi beklemtoonde maandag in een interview dat Frankrijk niet gespaard zal blijven voor terroristische aanslagen. Het is nodig dat de westerse landen daartegen een gesloten front vormen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer