Ouders beëindigen soms zelf leven ziek kind
Ouders met een zeer gehandicapte of ongeneeslijk zieke baby besluiten soms om zelf het leven van hun kind te beëindigen. De Stichting Dilemma, die ouders in zo’n situatie begeleidt, kent twee van zulke gevallen. Dat zei raadsvrouw E. Berkhout van Stichting Dilemma maandag in Netwerk.
Volgens Berkhout zijn ouders soms zo wanhopig over het ondraaglijk en uitzichtloos lijden van hun kind dat ze een kinderarts zoeken die een einde aan het leven wil maken. Via een dodelijke injectie, of via het toedienen van morfine.
Als er geen hulp van een arts is, besluiten ouders soms zelf om „in het geheim" een einde te maken aan het leven van hun baby, aldus Berkhout. „Dat vind ik een van de vreselijkste dingen die ouders kan overkomen, en ik probeer ze daar dan ook te allen tijde van te weerhouden. Je bent voor de wet een moordenaar", aldus Berkhout.
Stichting Dilemma zoekt ook voor ouders naar kinderartsen die mee willen werken aan de levensbeëindiging. Ieder jaar worden de levens van honderd baby’s beëindigd, in twintig gevallen actief door het geven van een dodelijke injectie. Dat moet gemeld worden bij het Openbaar Ministerie, maar het gebeurt slechts in enkele gevallen. Sommige kinderartsen zijn bereid om onder het mom van pijnbestrijding een baby te laten sterven met morfine.
Artsenorganisatie KNMG drong onlangs bij staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) aan op duidelijke landelijke regels. De KNMG wil een toetsingscommissie. Ross wil zelf ook gedragsrichtlijnen opstellen, in samenspraak met de artsen. Zij wil liever geen wetswijziging. Dat zou te lang (minstens anderhalf jaar) duren.
Het Academisch Ziekenhuis in Groningen (AZG) heeft in overleg met justitie afspraken gemaakt over zorgvuldige levensbeëindiging. In een protocol staat welke stappen artsen in een dergelijk geval moeten nemen.