Zuid-Korea en VS steggelen over kosten troepen
De Verenigde Staten hebben het overleg met Zuid-Korea opgeschort over de verdeling van de kosten van de stationering van Amerikaanse troepen in dat land. Amerikaanse onderhandelaars verlieten het overleg in Seoul eerder dan gepland, volgens onderhandelaar James DeHart om de Zuid-Koreanen tijd te geven hun standpunt te heroverwegen.
De Verenigde Staten hebben bijna 30.000 manschappen gelegerd in Zuid-Korea. Ze willen dat hun Aziatische bondgenoot daar meer voor gaat betalen. Zuid-Koreaanse parlementariërs hebben gezegd dat de VS aansturen op een bijdrage van 5 miljard dollar (ruim 4,5 miljard euro) per jaar, ruim vijf keer meer dan Seoul nu betaalt voor de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen.
De Amerikaanse onderhandelaars zouden het overleg dinsdag na ongeveer anderhalf uur hebben beëindigd. Onderhandelaar DeHart klaagde dat het aanbod van de Zuid-Koreanen tekortschoot. Hij stelde dat VS een „eerlijk en billijke” verdeling van de kosten wil.
De geëiste verhoging van de bijdrage ligt gevoelig in Zuid-Korea. Het is de vraag of president Moon Jae-in bereid is grote concessies te doen in het jaar voor de parlementsverkiezingen.
De Amerikaanse minister Mark Esper (Defensie) weigerde dinsdag te zeggen of de VS overwegen om troepen terug te halen als het niet lukt een deal te sluiten. Hij herhaalde tijdens een bezoek aan de Filipijnen dat Zuid-Korea een „rijk land” is dat best meer kan betalen voor de aanwezigheid van de Amerikaanse strijdkrachten. Die helpen bij de bescherming van het land tegen Noord-Korea.