Binnenland

Defensie wil vliegkamp De Kooy sluiten

Defensie wil Marinevliegkamp De Kooy bij Den Helder sluiten. Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie zal daarover de komende maanden overleg voeren met de civiele medegebruikers op het vliegkamp als provincie, gemeente Den Helder en het lokale bedrijfsleven. Dat heeft de woordvoerster van Van der Knaap maandag gezegd.

Redactie digitale media
30 August 2004 19:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

Op De Kooy staan momenteel 21 Lynx–helikopters van de Koninklijke Marine. Er werken namens Defensie vijfhonderd mensen. Uit een ’helikopterstudie’ van het ministerie van Defensie blijkt dat als de Lynx–helikopters grotendeels worden vervangen door heli’s van het type NH–90 het niet meer rendabel is om De Kooy open te houden. Minister Kamp van Defensie wil de helikopters zo veel mogelijk concentreren op de basis Gilze–Rijen. Eerder werd al bekend dat helikopterbasis Soesterberg dichtgaat.

VVD–Tweede–Kamerlid Van Baalen vindt dat De Kooy open moet blijven. „Dit besluit pakt slecht uit voor de Koninklijke Marine én voor de Kop van Noord–Holland." Van Baalen pleitte eerder, tevergeefs, voor het openhouden van marinevliegkamp Valkenburg, basis van de Orion–patrouillevliegtuigen.

Zijn CDA–collega Kortenhorst is gevoelig voor het te verwachten werkgelegenheidsverlies in de regio Den Helder bij sluiting van De Kooy. Kortenhorst wil eigenlijk dat er een derde mariniersbataljon in Den Helder wordt opgericht, met basis Den Helder. „Dat is beter dan voor 100 miljoen euro kruisraketten kopen die we vervolgens toch niet gaan inzetten."

Defensie benadrukt overigens dat een besluit over sluiting van De Kooy nog niet is genomen. Dat volgt mogelijk na overleg met gemeente en provincie.

Voor de gemeente Den Helder is sluiting van De Kooy een klap van jewelste. Volgens wethouder R. Waltmann (VVD) betekent dit een verlies van zeker duizend banen. „Dat is een gigantische dreun die we niet eenvoudig te boven zullen komen. Er zijn in de afgelopen jaren al duizenden banen verdwenen bij de marine, het gaat maar door."

Waltmann vreest dat sluiting van het Marinevliegkamp ook het einde voor Den Helder Airport betekent. „Het is ondenkbaar dat de civiele gebruikers het vliegveld kunnen openhouden, de kosten zijn daarvoor te hoog. Dat houdt in dat ook de offshore en alle daaraan gerelateerde werkgelegenheid haar heil elders zal zoeken. In plaats van dat Den Helder door de regering, zoals in het verleden vaak beloofd, wordt geholpen, krijgen we de ene klap na de andere te verwerken."

Waltmann had toevallig voor woensdag een gesprek met staatssecretaris Van der Knaap in de agenda staan. Dat wordt volgens de wethouder nu een pittig gesprek, want deze plannen mogen absoluut niet doorgaan. „Dat is echt heel erg voor Den Helder. Toen ik het nieuws vandaag hoorde, was ik echt met stomheid geslagen."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer