TKH daalt op Damrak
De aandelenbeurs in Amsterdam bleef maandag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers verwerkten de nieuwe recordstanden op Wall Street en hielden de blik gericht op de ontwikkelingen rond de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak daalde technologiegroep TKH na een verlaging van de resultaatverwachting voor dit jaar.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie lager op 598,79 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 900,20 punten. De beurs in Parijs verloor 0,1 procent en Frankfurt ging een fractie omlaag. De Londense FTSE won 0,1 procent.
TKH verloor 2,5 procent bij de middelgrote bedrijven. Het technologiebedrijf kampt naar eigen zeggen met de verslechterde situatie in de Duitse industrie. Ook de stikstof- en PFAS-problemen van de bouwsector in Nederland sijpelen door in de resultaten.
Sterkste stijger in de AEX was biotechnoloog Galapagos met een winst van 1,4 procent. DSM won 0,4 procent. Het speciaalchemieconcern neemt voor 150 miljoen euro Royal CSK over. Informatieleverancier Wolters Kluwer sloot de rij met een verlies van 1,2 procent. Bij de kleinere bedrijven was Kiadis Pharma (plus 10 procent) opnieuw een opvallende stijger. Vrijdag won het biotechnologiebedrijf al ruim 13 procent.
Euronext klom 2 procent. De beursuitbater meldde in gesprek te zijn met zijn Spaanse branchegenoot Bolsas y Mercados Españoles (BME) over een overname. De Zwitserse concurrent SIX Swiss Exchange reageerde daarop door meteen een bod van 2,84 miljard euro uit te brengen op BME (plus 35 procent in Madrid).
In Frankfurt zette Qiagen (plus 13 procent) de opmars voort. De Nederlands-Duitse biotechnoloog bevestigde te gaan praten met potentiële kopers. Greenyard dikte 21 procent aan in Brussel. De Belgische groente- en fruithandelaar profiteert naar eigen zeggen van de eerder ingezette transformatie en sloot de eerste jaarhelft af met een fors hoger resultaat.
De euro was 1,1063 dollar waard tegen 1,1044 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 57,78 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 63,21 dollar per vat.