Beveiliging
Als kamervoorzitter Weisglas morgen de voorzittershamer weer ter hand neemt, heeft de Tweede Kamer acht weken zomerreces achter de rug. Zo’n lange tijd vrijaf dient velerlei doel. De kamerleden krijgen de kans werkelijk tot rust te komen, zij kunnen hun contacten met de achterban verstevigen, zich inlezen in veelomvattende dossiers en -als zij erg gedreven zijn- zelfs hier en daar stage lopen. Voor kamervoorzitter Weisglas en het presidium is een lang reces tevens een uitgelezen kans om aanpassingen en verbouwingen van het kamergebouw te realiseren.
Ook tijdens dit reces is er volop getimmerd, gezaagd, geveild en geboord. Bouwvakkers zijn druk bezig geweest extra veiligheidsvoorzieningen, zoals toegangssluisjes, aan te brengen. De maatregelen zijn een uitvloeisel van alle onrust die ontstond na de moord op Fortuyn. Sindsdien is de beveiliging van ministers, maar ook van het kamergebouw, aanzienlijk uitgebreid.
Een onvermijdelijke ontwikkeling, vinden de meeste politici. Een enkeling meent echter dat we in Nederland beginnen door te slaan. Zo is er volgens PvdA-kamerlid Duivesteijn sprake van een veiligheidsmanie. Naar zijn mening zou een nieuwe kamervoorzitter bij zijn verkiezingscampagne een flink punt moeten maken van het weer toegankelijk maken van het kamergebouw.
LPF-kamerlid Eerdmans veegt de vloer aan met die benadering. „Laten we alsjeblieft de naïeve mantel van openheid van ons afgooien en zakelijk gaan opereren. Iedereen is hier welkom, maar we laten ze wel binnen met verstand.”
Schnabbelen
Werden de achterliggende jaren de recessen nogal eens onderbroken om te vergaderen over incidenten en politieke relletjes, de zomer van 2004 was in politiek opzicht ouderwets rustig. De kandidatuur van VVD’er Kroes voor een belangrijke post in de Europese Commissie was het opwindendste nieuws. Dat LPF’ers elkaar weer eens in de haren vlogen, was weliswaar spannend, maar in feite te verwachten. Binnen deze partij is het bijna een wetmatigheid dat er in de zomer hommeles ontstaat.
Boeiend was ten slotte de discussie die de afgelopen weken ontbrandde over het bijklussen van politieke verslaggevers. Bekende journalisten zoals Paul Witteman, Sjors Fröhlich, Karel van de Graaf, Gijs Wanders, Annette van Tricht en Jeroen Pauw: allemaal blijken ze in hun vrije tijd met grote regelmaat bij te verdienen door het leiden van congressen, fora en discussiebijeenkomsten of door het geven van mediatrainingen.
Is dat een probleem? Volgens henzelf niet. Dat ze het ene moment geld vangen van een overheidsinstelling, terwijl zij diezelfde instelling even later kritisch moeten beoordelen, brengt hen niet in verlegenheid, menen ze.
Maar veel vakbroeders denken daar anders over. Kees Boonman, hoofdredacteur KRO Netwerk, zegt in NRC Handelsblad: „Ik hoor allerlei argumenten waarom collega’s dit soort dingen erbij doen - het is zo leuk, vanwege de contacten en je steekt er wat van op. Dat zal allemaal wel, maar als ik de bedragen zie waar het vaak om gaat -Gijs Wanders kreeg de afgelopen twee jaar van uitkeringsinstantie UWV voor diverse werkzaamheden bijna twee ton, AdJ-, dan trek ik de conclusie dat het vooral om geld gaat.”
AdJ
Stemmen
De tijd dat kiezers in het stemlokaal met een rood potlood de kandidaat van hun keuze kenbaar maakten, ligt al weer ver achter ons. Ook op het gebied van stemmen neemt de informatie- en communicatietechnologie namelijk een hoge vlucht. In oktober dit jaar zullen kiezers voor het eerst per internet hun stem kunnen uitbrengen bij de waterschapsverkiezingen voor het hoogheemraadschap Rijnland.
De organisatie burger@overheid, die zich inzet voor een betere digitale dienstverlening door de overheid, testte het stemsysteem dat in oktober zal worden gebruikt alvast met 2000 mensen. En wat blijkt? Stemmen via internet bevalt de burger beter dan stemmen in het stemlokaal. De voordelen zijn volgens de deelnemers evident: het maakt niet uit waar je stemt, het gaat sneller en je kunt zelf bepalen wanneer je stemt.
Er zit echter een nadeel aan het stemsysteem. Het is mogelijk achteraf met behulp van een code na te gaan of de digitale stem daadwerkelijk is meegenomen bij de telling. In de praktijk bleek dat echter lastig te zijn. Mensen snapten de uitleg niet en raakten hun code kwijt.
Volgens burger@overheid moet dat beter. Anders werkt deze extra democratische waarborg averechts en blijkt het vertrouwen in de stemming juist af te nemen. Het hoogheemraadschap is inmiddels druk bezig de procedure rond de stemcontrole te verbeteren. Lukt dat niet voor oktober, dan kan het waterschap altijd nog terugvallen op een beproefd en simpel middel: het rode potlood.
Novum
Stemmen via internet voor een hoogheemraadschap is niet het enige novum in de Nederlandse democratie. De Tweede Kamer is ook geïnteresseerd in de stem van de burger, dat wil zeggen in zijn mening. De themacommissie Ouderenbeleid, speciaal ingesteld om te onderzoeken hoe ouderen kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij, wil van alle burgers weten hoe zij oud willen worden.
Zij kunnen hun stem laten horen via internet, op de website www.zowilikoudworden.nl. Commissievoorzitter Van Oerle (CDA) verricht morgen de officiële aftrap voor een wereldwijde forumdiscussie op die site. Een nieuwigheidje in Den Haag, want nog niet eerder heeft een kamercommissie mensen op deze manier in de gelegenheid gesteld direct hun mening te geven over een actueel politiek onderwerp.
Daarbij komt wel een praktisch probleem om de hoek: veel ouderen hebben geen computer of weten niet hoe ze moeten internetten. Daar heeft de commissie iets op bedacht. In september gaan de commissieleden naar de 50-plusbeurs in Utrecht. Daar kunnen bezoekers met hen praten en achter computers in de stand plaatsnemen.
De commissie vergeet daarbij die ouderen die niets moeten hebben van al die nieuwigheden niet. Zij kunnen zich bij de kraam laten fotograferen in de nostalgische groene bankjes van de oude Tweede Kamer.
KdG
Agenda
De Tweede Kamer gaat er na het zomerreces meteen stevig tegenaan. Vandaag startten de openbare verhoren van de Tijdelijke Commissie Infrastructuurprojecten. Ook woensdag, donderdag en vrijdag vinden er verhoren plaats. Morgen, woensdag en donderdag debatteert de Tweede Kamer met de premier en minister Verdonk over het rapport van de commissie-Blok over het integratiebeleid.