Nederlandse Apache stort neer bij Kabul
In Afghanistan is zondag om halfvier ’s middags lokale tijd een Nederlandse Apache-helikopter neergestort. Een van de twee bemanningsleden raakte lichtgewond, de ander bleef ongedeerd.
De twee vliegers werden overgebracht naar een veldhospitaal op de Amerikaanse vliegbasis Bagram en keerden later op de dag terug bij hun eenheid. Het ongeluk gebeurde 20 kilometer ten noorden van Kabul.
Zeer waarschijnlijk is de helikopter neergestort door een technisch mankement. Volgens het ministerie van Defensie was er zeker geen sprake van vijandelijk vuur. Het toestel maakte samen met een tweede Nederlandse Apache een reguliere patrouillevlucht voor de internationale stabilisatiemacht ISAF.
Op het moment van de crash vlogen de twee toestellen „niet erg hoog”, aldus een woordvoerder van de luchtmacht. De vliegers waren in staat het toestel „gecontroleerd neer te laten storten.” Daardoor bleven de verwondingen beperkt. De twee vliegers konden na de crash zelf uit het toestel klimmen. De Apache van 32 miljoen euro is onherstelbaar beschadigd. De Koninklijke Luchtmacht voert een onderzoek uit.
Na de crash werd een reddingseenheid vanuit Bagram gealarmeerd. Die haalde de vliegers op en bracht hen naar het Amerikaanse hospitaal. De tweede Apache is veilig geland op vliegbasis Bagram en later teruggevlogen naar de Nederlandse basis bij het internationale vliegveld van Kabul.
De familie van de vliegers is direct na het ongeval geïnformeerd. Op het moment van het ongeluk was er op de thuisbasis Gilze-Rijen een thuisfrontdag aan de gang. De daar aanwezige familieleden van luchtmachtmilitairen reageerden geschrokken op het nieuws, maar waren opgelucht dat het bij lichte verwondingen is gebleven.
De luchtmacht heeft sinds eind maart zes Apaches gestationeerd op de luchthaven Kabul. Het kabinet verlengde de missie onlangs met nog een halfjaar, tot eind maart 2005. Het Apache-detachement bestaat uit zes Apaches en ongeveer 135 militairen.
Nederland beschikt over dertig Apaches van het type AH-64D, waarvan er nu zes in Afghanistan dienstdoen en zes in Irak. Minister Kamp wil er wegens de bezuinigingen zes verkopen.