Bedrijfsleven steunt pc-actie voor Afrika
Close the Gap, de ideële organisatie die tweedehandscomputers en bijbehorende apparatuur inzamelt voor landen in Afrika, vindt steeds meer weerklank in het Nederlandse en het Belgische bedrijfsleven.
Ze krijgt inmiddels steun van onder meer KLM, Sdu Uitgevers, Randstad, DAF Trucks, Van Lanschot Bankiers, zakenbank NIB Capital en Wolters Kluwer België.
„Verder is de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu toegetreden tot het adviserend comité”, zei oprichter Olivier Vanden Eynde van Close the Gap zaterdag na een bezoek aan Zuid-Afrika en Namibië. Het comité bestond al uit Europees commissaris Neelie Kroes, voormalig EU-commissaris Karel van Miert en oud-minister Jan Pronk, nu de speciale VN-gezant voor Sudan.
De instantie, die in Nederland in mei naar buiten trad, richt zich op inzameling in Nederland, België en Duitsland. Via onder meer haar website (www. close-the-gap.org) verzoekt ze grote organisaties afgeschreven computers, scanners en printers te schenken. Doordat steeds meer bedrijven steun verlenen, meent de organisatie haar doelstelling voor eind 2005 te kunnen verdubbelen. „We verwachten 20.000 computers met bijbehorende apparaten te kunnen inzamelen”, zei Vanden Eynde.
De vraag naar computerapparatuur is groot, merkten Vanden Eynde tijdens zijn reis. „We hebben tien universiteiten bezocht, die bijna allemaal een paar duizend computers willen hebben.” De apparatuur komt daarnaast terecht in de gezondheidszorg in Zuid-Afrika, Congo, Namibië en Tanzania. De Afrikanen krijgen geen afdankertjes, benadrukte de Belg. „We reviseren de computers en voorzien ze van nieuwe muizen, geluidsapparatuur en toetsenborden.”
Het bedrijfsleven zorgt niet alleen voor de apparatuur, maar neemt vaak ook de inzamelings-, revisie- en vervoerskosten van circa 45 euro per computer voor zijn rekening. Daarnaast heeft KLM al diverse keren gratis luchtvervoer geregeld. Inmiddels zijn ruim 2500 computers geschonken.
In Nederland zamelt ook Second Life computerapparatuur in voor Afrika. Dit milieubedrijf uit het Brabantse Schijndel richt zich op Ghana, waar inmiddels een opleidingscentrum en een revisiefabriek zijn opgezet. „Er werken 34 mensen. De apparatuur wordt verkocht aan zowel particulieren en scholen als aan bedrijven. De opbrengst gaat naar de uitbreiding van service- en trainingscentra in dat land”, zei directeur-eigenaar Martijn van Engelen.