Buitenland

Iran wil restauratie moskee Najaf betalen

Iran heeft aangeboden de reparaties aan de Imam Ali–moskee in Najaf, die tijdens de recente gevechten in de Iraakse stad is beschadigd, te betalen. De directeur van de Iraanse organisatie voor nationaal erfgoed liet in een Iraans dagblad weten dat zijn groepering bereid is „arbeiders te sturen naar Najaf en alle kosten op zich te nemen".

ANP/AFP/RTR
28 August 2004 18:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

De Imam Ali–moskee is voor sjiieten een van de meest heilige plaatsen van de wereld. Het is een zeer populaire bestemming voor pelgrims uit Iran, waar 90 procent van de bevolking sjiitisch moslim is.

Intussen keerden bewoners van Najaf, die de gevechten van de afgelopen weken waren ontvlucht, vrijdag en zaterdag naar huis terug. Een groot deel van het oude centrum van de stad ligt in puin. Volgens een verslaggever ter plaatse zijn veel mensen die terugkeren naar hun verwoeste huizen vooral boos op de militie van de radicale geestelijke al–Sadr, die zich in de stad had verschanst.

De top van het sjiitische religieuze establishment in Irak heeft zaterdag nog eens bevestigd dat het voorlopig de gewapende strijd tegen de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in Irak afwijst. Dat meldde een woordvoerder van de grootayatollah al–Najafi, nadat de geestelijke een ontmoeting had gehad met de leider van de sjiieten in Irak, grootayatollah al–Sistani.

„Er zijn nog vreedzame mogelijkheden over om een einde te maken aan de bezetting", aldus de woordvoerder. „Pas als er op een dag geen gesprek meer mogelijk is, zal de gewapende strijd een optie worden." Voor al–Najafi hadden ook de andere twee meest vooraanstaande sjiitische voormannen in Irak, de grootayatollahs al–Hakim en al–Fayad, een audiëntie bij al–Sistani.

Donderdag kwam er een einde aan de wekenlange gevechten in Najaf tussen het Amerikaanse leger en een Iraakse politiemacht aan de ene kant en de militie van al–Sadr aan de andere kant. De strijd luwde nadat al–Sadr een vredesplan van al–Sistani had geaccepteerd.

Volgens Iraakse artsen zijn tijdens de drie weken durende gevechten in totaal 569 Irakezen gedood en 785 gewond geraakt. Volgens de Iraakse politie zijn de dertig lijken die zij vrijdag vond in een religieuze rechtbank van leden van de Iraakse Nationale Garde en politiemannen. Veel lijken waren verbrand en vertoonden sporen van foltering.

Bij diverse incidenten zijn ook op andere plaatsen in Irak opnieuw doden gevallen. In de stad Baquba hebben Iraakse verzetsstrijders zaterdag zeker zes agenten doodgeschoten en elf anderen verwond. Dat is in politiekringen vernomen. De opstandelingen schoten vanuit twee busjes op de agenten die een controlepost bewaakten. Na de aanval gingen zij er vandoor.

In de stad Fallujah zijn vrijdag zeker vijf mensen gedood tijdens een Amerikaanse luchtaanval. Zeker 32 mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, raakten gewond. Dat hebben medische bronnen in Fallujah, een brandhaard van Iraaks verzet, zaterdag gezegd. De Amerikaanse vliegtuigen beschoten Iraakse opstandelingen nadat ze vanaf een vrachtauto met luchtafweergeschut waren beschoten.

In de stad Baiji doodden radicale Irakezen een Egyptische man. Een ander werd ontvoerd, aldus de politie zaterdag. Eerder deze week werden bij Baiji de lijken gevonden van twee Turken die waren ontvoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer