Werkstraf geëist voor grap met poederbrief
De politierechter in Amsterdam heeft maandag twee voormalige medewerkers van UPC veroordeeld tot zestig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. De twee hadden op 16 oktober een brief met poeder op het bureau van een collega bij het kabelbedrijf gelegd.
„Een misselijke en misplaatste grap", noemde de politierechter het. Pas na uren van onzekerheid werd duidelijk dat het poeder niet de gevreesde bacterie was die miltvuur kan veroorzaken, maar melkpoeder. De rechter acht bewezen dat de twee met het neerleggen van de poederbrief drie collega’s die zich in de kamer bevonden waar de brief werd geopend, hebben bedreigd met een misdrijf tegen het leven.
De 27-jarige R. P. en de 29-jarige S. K. hadden moeten beseffen dat hun ‘grap’ „in de context van de gebeurtenissen rond de miltvuurbacterie die in de VS en sinds kort ook in Nederland hebben plaatsgehad, tot angst en paniek had kunnen leiden", aldus politierechter M. Mastboom. De twee medewerkers van de afdeling storingsmeldingen bij UPC meldden zich bovendien niet toen die paniek binnen het bedrijf inderdaad ontstond. De politierechter hield er in zijn vonnis rekening mee dat de twee na het incident zijn ontslagen.
Weiland
Justitie in Arnhem rondt naar verwachting deze week het onderzoek af naar een 32-jarige Iraanse man en zijn 29-jarige vriendin uit Slowakije. De twee werden gistermiddag voor de laatste maal verhoord over de beschuldiging dat zij in oktober in een weiland in Arnhem enveloppen zouden hebben gevuld met een poeder. Daarbij zouden ze een gasmasker hebben gedragen.
Dat heeft persofficier van justitie M. van der Mark maandag desgevraagd gezegd. Volgens Van der Mark is er bij huiszoeking in de woning van de Iraniër geen verdacht poeder gevonden. De andere mensen die in het weiland zouden zijn gezien, heeft de politie niet kunnen vinden.
Een arrestatieteam viel in de vroege ochtend de woning van de Iraanse man in Arnhem binnen. Bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) was een volgens justitie „zeer betrouwbare" tip binnengekomen over de nachtelijke actie in het weiland.
Justitie moest het stel laten gaan omdat er onvoldoende bewijs was. De Arnhemse politiek heeft burgemeester P. Krikke van die stad inmiddels om vervangende huisvesting voor de Iraniër gevraagd. Bij de inval is de woning fors beschadigd. De deuren en ramen zijn dichtgetimmerd. Van der Mark ontkent niet dat het arrestatieteam schade heeft aangericht in de woning.
Nog meer pakketjes
ID–Lelystad heeft de afgelopen drie dagen 36 pakketjes binnengekregen voor onderzoek op sporen van de bacterie die miltvuur veroorzaakt. In totaal zijn er tot en met gisteren 569 pakketjes voor onderzoek bij het instituut aangeboden. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid gisteren bekendgemaakt.
Vooralsnog heeft ID-Lelystad geen miltvuur veroorzakende bacteriën aangetroffen in de pakketjes. De 36 pakketjes die de afgelopen dagen zijn afgeleverd bij het onderzoeksinstituut moeten nog worden onderzocht.
Overigens kunnen onderzoeken naar de aanwezigheid van de gevreesde bacteriën voor laboranten in het begin een onzeker beeld opleveren. Zo was er afgelopen week in Duitsland vals alarm na de vondst van verdacht poeder in pakketjes. Tot tweemaal toe werd gemeld dat de tests positief waren uitgevallen. Uiteindelijk bleek er niets aan de hand.
Volgens onderzoeksleider F. van Zijderveld van het instituut ID-Lelystad worden verwante bacteriën, gewone bacteriën die overal in het milieu voorkomen, in het begin nogal eens aangezien voor bacteriën die antrax veroorzaken. Dat is overigens niet bij ID-Lelystad gebeurd. Dat heeft nog niet eerder vals alarm geslagen.