ArcelorMittal in trek op Damrak
Staalconcern ArcelorMittal was donderdag dankzij een goed ontvangen kwartaalbericht flink in trek op de beurs in Amsterdam. Beleggers kregen over de gehele linie veel bedrijfsresultaten voor de kiezen. Het nieuws dat China en de Verenigde Staten de tarieven op elkaars goederen willen terugdraaien, wakkerde daarnaast de hoop op een spoedige handelsdeal weer aan.
De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent in de plus op 597,11 punten. De hoofdindex nadert daarmee de 600 punten. Dat niveau werd voor het laatst op 24 mei 2001 bereikt. De MidKap won 1,3 procent tot 896,27 punten. Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent. In Londen kwam de Bank of England met een nieuw rentebesluit. De rente bleef gelijk en de FTSE 100-index sloot 0,1 procent hoger.
ArcelorMittal ging aan kop in de AEX met een winst van 6,7 procent. Het staalconcern presteerde afgelopen kwartaal duidelijk beter dan analisten hadden verwacht. Biotechnoloog Galapagos sloot de rij met een min van 1,1 procent.
Bij de middelgrote bedrijven won BAM 3,8 procent. Volgens analisten van KBC Securities kwam de bouwer met sterke resultaten over het derde kwartaal. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties (min 8,2 procent) noteerde ex dividend.
Funderingsspecialist Sif leverde dik 8 procent in bij de kleinere bedrijven na een tegenvallend handelsbericht. Kiadis Pharma dikte bijna 16 procent aan. De biotechnoloog komt in december met een update over het lopende onderzoek naar een belangrijk geneesmiddel van het bedrijf.
Elders in Europa was het ook druk aan het cijferfront. In Frankfurt klom Lufthansa bijna 7 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Duitse luchtvaartmaatschappij. Deutsche Telekom zakte zo’n 2 procent. Het telecomconcern verlaagde zijn dividend. Technologieconcern Siemens won bijna 5 procent na sterke jaarcijfers. De Italiaanse bank UniCredit steeg 6 procent in Milaan dankzij een verbetering van de resultaten.
De euro was 1,1043 dollar waard, tegen 1,1070 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent meer op 57,42 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder op 62,54 dollar.