Beurs Amsterdam verder omhoog
De Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag hoger gesloten, waarmee werd voortgeborduurd op de plussen van een dag eerder. Ook elders in Europa waren de effectenbeurzen groen gekleurd. De hoop op een spoedige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China bleef steun bieden aan het sentiment onder beleggers. Op het Damrak werd DSM hoger gezet na een positieve kwartaalupdate.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,9 procent hoger op 590,65 punten. De hoofdindex sloot een dag eerder al op het hoogste niveau sinds mei 2001. De MidKap klom 0,2 procent tot 884,75 punten. Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,4 procent.
DSM stond bij de stijgers in de AEX met een plus van 2,2 procent. Het speciaalchemieconcern boekte afgelopen kwartaal meer omzet. Die stijging was voornamelijk te danken aan de tak voor voeding.
In de MidKap leverde Air France-KLM 5,7 procent in en was daarmee veruit de grootste daler bij de middelgrote fondsen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie ontvouwde haar strategie voor de komende jaren. Bij de kleinere bedrijven werden de kwartaalcijfers van de leverancier van elektromagnetische componenten Kendrion beloond met een koerswinst van 4 procent.
Pandora raakte 17,6 procent kwijt in Kopenhagen. De Deense sieradenverkoper gaf een omzetalarm. Modehuis Hugo Boss daalde 2,7 procent in Frankfurt na publicatie van resultaten. De Duitse bezorger van maaltijdboxen HelloFresh kwam ook met kwartaalcijfers en won 0,9 procent.
In Londen vielen de jaarcijfers van AB Foods in de smaak. Het aandeel van het moederbedrijf van Primark klom 5,6 procent. In Zürich ging Adecco 1,2 procent vooruit ondanks zwakkere winstcijfers van het Zwitserse uitzendconcern.
In Madrid zakte telecombedrijf Telefónica 1 procent na tegenvallende resultaten. Siemens Gamesa, dat een notering heeft in Madrid, kelderde 8,7 procent. De windturbinemaker kampt met lastige marktomstandigheden en schrapt meer dan zeshonderd banen.
De euro noteerde 1,1067 dollar, tegen 1,1141 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 57,14 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 62,79 dollar.