Lloyd Hotel onderkomen voor iedereen
In Amsterdam gaat dit weekeinde het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade open. Niet voor de eerste keer. In 1921 opende het landverhuizershotel van de Koninklijke Hollandsche Lloyd voor het eerst zijn deuren. Het bood onderdak aan voornamelijk Oost-Europeanen die hun geluk wilden zoeken in Midden- en Zuid-Amerika en voor hun overtocht in de slaapzalen van het hotel verbleven.
De nieuwe gasten hebben het beter voor elkaar. Van de 120 kamers is er bijna niet één hetzelfde en vrijwel allemaal zijn ze voorzien van zeer bijzonder sanitair. Zo heeft een smalle kamer bijvoorbeeld een toilet met daarboven een douche, die via een wenteltrap om het toilet wordt bereikt. Soms is het sanitair prominent aanwezig in de kamer, een andere keer zit het ingenieus verstopt achter klapdeuren.
Enkele kamers moeten het zonder sanitair stellen, maar een ter beschikking gestelde kamerjas verzacht het leed van het loopje over de gang naar douche en toilet. Andere kamers zijn een compleet appartement, voorzien van eigen keuken en in het verst doorgevoerde geval zelfs met eigen voordeur.
Het Lloyd Hotel is een hotel van een tot en met vijf sterren. Iedereen kan er terecht en dat heeft zo zijn voordelen. „In september logeren hier de gasten van een symposium van thrillerschrijvers. De Amerikanen willen graag een luxe kamer, Poolse schrijvers kiezen voor iets eenvoudigers. Door onze variatie aan kamers kunnen ze allemaal in het Lloyd Hotel terecht”, zegt Renate Schepen van het Lloyd Hotel.
Het hotel is er niet alleen voor gasten van allerlei pluimage. Ook de buurt kan in het Lloyd Hotel terecht. Voor een boek uit de bibliotheek, een kaartje voor het theater bij het verkooppunt van het Amsterdams Uitburo in het hotel, een avond uitgebreid eten in het ’slome restaurant’ of 24 uur per dag voor een snelle hap in het ’snelle restaurant’. Wie echt haast heeft bestelt hier een halve portie.
Het Lloyd Hotel krijgt een zogeheten Culturele Ambassade. Het publiek toegankelijke deel van het hotel kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. De ruimtes zijn flexibel in te delen voor grote voorstellingen tot kleinschalige lezingen of presentaties. Boven in het gebouw is een opening gemaakt zodat in de oude, bedompte ruimtes een zee van licht binnenkomt.
Het licht haalt meteen iets weg van de zwarte geschiedenis van het gebouw van Evert Breman. Want het landverhuizershotel werd in de oorlogsjaren door de Duitsers gebruikt als gevangenis. Na de oorlog waren het vooral NSB’ers die er vastzaten en tot 1989 was het 25 jaar een jeugdgevangenis. In 1996 schreef de gemeente Amsterdam een prijsvraag uit om een nieuwe bestemming aan het gebouw te geven.
De prijsvraag werd gewonnen door Otto Nan, Suzanne Oxenaar, Liesbeth Mijnlieff en Gerrit Groen. Het kwartet had een hotel voor ogen dat nog niet bestond. Een hotel, maar ook een cultureel broeinest, open en gesloten tegelijk. Zo is er een kamer met een vleugel. Is de kamer niet geboekt, dan worden de deuren opengezet en is de piano voor iedereen bespeelbaar.
Het Lloyd Hotel opent vanaf volgende week zijn deuren. Deze week hebben de initiatiefnemers, medewerkers, vrienden en familie op proef geslapen in het hotel, in de hoop dat de echte gasten vanaf volgende week de nacht zonder kinderziektes doorkomen.