Minima leveren in 2005 kwart procent in
Het kabinet is het donderdag eens geworden over een serie maatregelen waardoor het koopkrachtverlies van de zwakste groepen tot een kwart procent beperkt blijft. Zonder deze ingrepen zouden zij er 2 procent op achteruitgaan, had het Centraal Planbureau berekend, terwijl het gemiddelde koopkrachtverlies op 1 procent zou uitkomen.
Het kabinet trekt in totaal ongeveer 400 miljoen euro uit om de koopkracht van ouderen met alleen AOW of een klein pensioen en minima met kinderen te repareren. Het grootste deel van dat bedrag komt beschikbaar door een regeling af te schaffen waarmee werknemers fiscaal gunstig een pc kunnen aanschaffen en door het dubbel spaarloon voor mensen met twee banen te schrappen.
Het kabinet gebruikt dat geld om de AOW–uitkering in 2005 met 60 euro te verhogen. Verder worden enkele fiscale regelingen voor ouderen en gezinnen met kinderen verruimd. Daarnaast krijgt het ministerie van Volksgezondheid 25 miljoen euro extra. Dat bedrag is bestemd voor de regeling voor ziekenvervoer en voor de vergoeding van medicijnen. Ook gaat er 25 miljoen extra naar de bijzondere bijstand.
Vooral minister De Geus van Sociale Zaken heeft zich de afgelopen dagen sterk gemaakt voor extra maatregelen voor de minima. De CDA–minister vond het onverteerbaar dat zij volgend jaar tweemaal zo veel zouden inleveren als de gemiddelde Nederlander.
Hoewel VVD–minister Zalm van Financiën de hand op de knip leek te willen houden, zijn de bewindslieden er toch zonder veel problemen uitgekomen, verklaarden ze donderdag na het kabinetsberaad. „Het ging vrij harmonieus", aldus Zalm. „We zijn eigenlijk al royaler dan kan."
Fractieleider Verhagen toonde zich in een eerste reactie verheugd dat het kabinet erin is geslaagd de zwakste groepen te ontzien. Het CDA had daar op aangedrongen. Verhagen is ook blij dat De Geus en Zalm er „in gezamenlijkheid" zijn uitgekomen.
D66–kamelid Bakker is blij dat het kabinet de koopkracht voor de minima verbetert, maar heeft bedenkingen bij de manier waarop. Een van de maatregelen betreft namelijk een lichte verhoging van het tarief in de tweede belastingschijf, en dat gaat ten koste van de lagere middeninkomens. Bovendien maakt deze lastenverhoging het voor uitkeringsgerechtigden minder aantrekkelijk om werk te aanvaarden, aldus Bakker.
De PvdA toonde zich donderdag gereserveerd over de kabinetsvoorstellen. De Kamerleden Crone en Noorman willen de cijfers van het kabinet eerst goed narekenen, omdat die volgens hen vorig jaar ook niet klopten. Noorman heeft er wel „waardering voor dat het kabinet voor de zwakste groepen de pijn wil verzachten".
GroenLinks–Kamerlid Van Gent vindt de voorstellen te mager. „Het blijft een min voor de minima. De Geus had best wat meer geld mogen weghalen bij de rijken om de armen te compenseren."
De vakbeweging hoonde de kabinetsplannen meteen weg. CNV–voorzitter Terpstra spreekt van een schaamlap, waarmee het kabinet zijn sociale gezicht probeert te redden. De vakcentrale FNV wijst erop dat het kabinet het koopkrachtverlies zelf heeft veroorzaakt. „Het minste wat je dan kan doen is compenseren. Nu wordt er wat geregeld voor een paar groepen en zelfs daarvoor wordt het verlies niet helemaal gerepareerd."