Drie kinderen ontvluchtten gezin Ruinerwold
De opgepakte 67-jarige vader van het gezin dat in Ruinerwold een teruggetrokken leven leidde, had psychische problemen. Dat stelt de Verenigingskerk vrijdag in een verklaring. Vader Gerrit Jan van D. was midden jaren tachtig kort lid van de Verenigingskerk, maar verliet die in 1987.
Een broer van Gerrit Jan van D., Derk, is al lange tijd lid van de Verenigingskerk. „Ik heb sinds 1984 niets meer van mijn broer gehoord”, zegt hij in de verklaring.
De organisatie, ook bekend als de Moonsekte, zegt niets te kunnen zeggen over Josef B., de opgepakte huurder van het pand. De geloofsovertuiging van de Verenigingskerk werd in 1965 door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon naar Nederland gebracht. De kerk zou gericht zijn op bewerkstelligen van wereldvrede. De Persoon van Jezus en ook iemand als Mozes spelen een belangrijke rol in het gedachtengoed van de beweging.
Oudere leden binnen de Verenigingskerk kennen de vader van het gezin als „een spiritueel persoon”, aldus een zegsman. Van D. zou in het verleden naar Duitsland zijn vertrokken. De woordvoerder heeft het vermoeden dat de vader, samen met iemand anders, een eigen groep is begonnen.
De wijze waarop de familie in Ruinerwold, leefde staat volgens hem haaks op wat de Verenigingskerk wil uitdragen. „We zien ons als een religieuze beweging die als één gezin, met God als ouder, werkt aan een wereldvrede zoals God dat heeft bedoeld.”
De Verenigingskerk treedt juist naar buiten toe, stel de zegsman. „We sluiten ons niet af van de maatschappij, zoals de familie dit kennelijk in Ruinerwold deed.” Een verborgen leven leiden zou niet passen bij de visie van de Verenigingskerk.
Gerrit Jan van D. wordt, net als de Oostenrijkse klusjesman Josef B., verdacht van gijzeling van zes kinderen die aan Van D. zouden toebehoren. Van D. wordt ook verdacht van mishandeling door de gezondheid van anderen te benadelen en witwassen. In het huis is een geldbedrag gevonden. Het zou volgens RTV Drenthe gaan om een ton.
Drie kinderen van Gerrit Jan van D. zijn acht jaar geleden het gezin in Hasselt ontvlucht. Dat stelde donderdag de familie van het gezin dat jarenlang verborgen voor de buitenwacht leefde. Van D. heeft „alle banden heeft verbroken met zijn naaste familie. Hij heeft ons gemaand geen enkele poging in het werk te stellen zijn verblijfplaats te achterhalen”, aldus de famile in de verklaring die donderdag op de website van Hart van Nederland is geplaatst. Volgens de familie is de moeder in 2017 overleden. „Speuracties van twee notarissen om de verblijfplaats van de vader te achterhalen leverden niets op.”
De politie wil nog toe niets zeggen over de medische toestand van vader Van D. Hij zou een aantal jaren geleden een herseninfarct hebben gehad, maar hij kan worden verhoord.
De politie zegt redenen te hebben om aan te nemen dat de zes „betrokkenen” niet uit vrije wil in de boerderij zaten.
„Wij onderzoeken of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de personen verkeerden.”
Een leerplichtambtenaar van de gemeente Zwartewaterland heeft in het verleden onderzoek gedaan naar de situatie bij het gezin. Burgemeester Bilder van Zwartewaterland stelt dat er destijds geen aanleiding was om in te grijpen, meldde de Stentor.