Heijmans bouwde nettowinst vorig jaar fors uit
De nettowinst van bouwbedrijf Heijmans is vorig jaar toegenomen tot 70,2 miljoen euro. Dat is een stijging van 46 procent ten opzichte van 2000. De kans is groot dat het de laatste jaarresultaten onder bestuursvoorzitter J. Janssen zijn, wiens vertrek aanstaande zou zijn. „Dit jaar komen we met een mededeling”, aldus de Heijmans-topman woensdag tijdens de persconferentie.
De omzet kwam uit op bijna 2,3 miljard euro, eveneens een toename van ruim 46 procent. En het bouwbedrijf uit Rosmalen wil nog meer, want het heeft de doelstelling voor de lange termijn verhoogd. Heijmans gaat uit van een winstgevendheid van 5 procent netto in 2006 en een omzet van 5 miljard euro, waarvan 1 miljard buiten Nederland. Voor komend jaar verwacht de bouwer een omzet van 2,5 miljard euro. De winst wordt verder verhoogd met 20 procent.
Heijmans behoort inmiddels tot de top in Nederland bij vastgoedontwikkeling. Vooral voor goede locaties voor duurdere woningbouw heeft het bedrijf een fijne neus, al heeft het wel de nodige concessies moeten doen. „Tegenwoordig maken we van elke mogelijke grondaankoop een biotoop”, zei Janssen. „Om te voorkomen dat we op een korenwolf of een of andere salamander stuiten die vanuit ecologische overwegingen roet in het eten kunnen gooien. We hebben het milieu hoog zitten, maar het moet niet te gek worden.”
In eigen ontwikkeling realiseerde Heijmans vorig jaar 2148 woningen. In de bouw haalde het bedrijf de helft van de resultaten uit de woningbouw en de andere helft uit de bouw van kantoren en winkelcentra. Verder heeft de Rosmalense bouwer nog aardig wat grond achter de hand.
In de infrastructuur was het beeld wisselend. Heijmans zit diep in allerlei grote projecten zoals de Betuwelijn. Het bedrijf merkt echter tegelijkertijd dat de overheid daaraan veel uitgeeft. Voor kleinere opdrachten zoals het onderhoud van wegen zit daardoor minder in de knip.
En dan loopt natuurlijk ook nog het onderzoek naar de bouwfraude, onder andere door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). „Nee, van de NMa hebben we nog geen bezoek gehad”, zei Janssen, die uitsloot dat zijn medewerkers ooit ambtenaren hebben omgekocht want daar staat „de doodstraf” op. Op horizontale prijsafspraken was dat niet het geval, die werden door Janssen binnen zijn bedrijf niet uitgesloten. „Als mensen liegen, hoe moet ik daar dan achter komen?”
Tot slot luchtte Janssen uiteraard nog even zijn hart over de mislukte overname (samen met Boskalis) van bouw- en baggerbedrijf HBG, dat werd weggekaapt door het Spaanse Dragados. „Een Spaanse bruidegom is natuurlijk veel aantrekkelijker”, stelde de topman badinerend. „Heden is een bod van ons op HBG van de baan.” Maar morgen kan alles ook voor Janssen heel anders zijn, bleek uit zijn gezichtsuitdrukking.