Binnenland

Veel regen in Westland en Friesland

Het Westland heeft woensdag opnieuw te maken gehad met wateroverlast. Dankzij de overvloedige regenval in die regio stevent de maand augustus af op een plaatselijk neerslagrecord. Ook in delen van Friesland veroorzaakten de stevige buien problemen.

ANP
26 August 2004 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:33
STIENS – Een automobilist baande zich woensdag een weg door ondergelopen straten in het Friese Stiens. Met name in Friesland en in het Westland viel gisteren veel regen.
STIENS – Een automobilist baande zich woensdag een weg door ondergelopen straten in het Friese Stiens. Met name in Friesland en in het Westland viel gisteren veel regen.

Vooral inwoners van Maasdijk hadden weer pech. Voor de vierde keer in ruim een week moest de brandweer in de Westlandse plaats pompen, omdat kelders en bedrijven onder water kwamen te staan. Door de hoge stand van het grondwater kan de bodem de hevige neerslag niet meer verwerken.

De Maasdijk, de provinciale weg N220 langs het dorp, is tot in de middag afgesloten geweest voor het verkeer. Na hevige regenval in de nacht van dinsdag op woensdag moest de brandweer water wegpompen, waardoor er slangen over de dijk lagen.

Bij het meetstation van het KNMI in het nabijgelegen Maasland is in de eerste 25 dagen van deze maand al 286 millimeter regen gevallen. Het huidige record van de natste augustusmaand, 295 millimeter, werd in 2002 in het Drentse Eext gemeten. Het KNMI verwacht dat dat dezer dagen wordt verbroken. Het record van de natste maand ooit werd in 1932 in Zandvoort gevestigd. Daar viel toen in oktober 321 millimeter.

In Friesland kregen inwoners van Dokkum, Menaldum en Franeker woensdag ook te maken met wateroverlast. Straten kwamen blank te staan, kelders liepen onder en putdeksels kwamen omhoog. De brandweer probeerde het water weg te pompen. Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân stelde het Hooglandgemaal in Stavoren in werking en ook kleine gemalen loosden op de Friese meren.

De hevige regenval heeft in Friesland tot grote vissterfte geleid. Dat is volgens het waterschap het gevolg van overbelasting van het riool. Doordat de riolering de watertoevoer niet kan verwerken, treden de riooloverstorten in werking. Vooral op plekken waar het water uit de overstorten de sloten in loopt, sterven de vissen massaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer