Delen schans Spanjaarden blootgelegd in Kuinre
In Kuinre in Overijssel zijn delen van een schans opgegraven die tijdens de 80-jarige oorlog in 1572 werd aangelegd door de Spanjaarden. Daarnaast zijn stenen funderingen blootgelegd van huizen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Dat meldde de gemeente Steenwijkerland woensdag.
Volgens Ranjith Jayasena van het archeologisch onderzoeksbureau BAAC in Den Bosch verschaft de vondst vooral informatie over de vorm die de schans oorspronkelijk moet hebben gehad. „Door het spoor van oude grachten te volgen, kunnen we die vorm nauwkeurig in beeld te brengen. We kunnen ook aangeven waar de bastions hebben gestaan en hoe groot die waren.”
In het gebied hebben de archeologen ook kanons- en musketkogels aangetroffen. Wapentuig is er niet gevonden. „Daar was men redelijk zuinig mee”, zegt Jayasena.
Aanleiding voor het archeologisch onderzoek was dat de gemeente Steenwijkerland op het gebied, dat nu nog een agrarische functie heeft, woningbouw wil realiseren. Onderzoek naar de historische waarde is dan verplicht. „April dit jaar hebben we enkele proefsleuven gegraven, omdat we natuurlijk niet meteen op volle kracht uitrukken zonder het gebied eerst te verkennen”, zegt Jayasena. „De schans bleek zich nog in een redelijke conditie te bevinden, hoewel hij eeuwenlang onder water heeft gestaan. Op basis daarvan hebben we besloten door te gaan.”
In de achttiende eeuw moesten staatsgezinde troepen het zuidelijk deel van Kuinre, inclusief de schans, opgeven wegens de oprukkende Zuiderzee. Wel is de schans volgens Jayasena de schans nog jarenlang gebruikt. „Op last van de stadhouder van Friesland is de schans na de inname van Kuinre versterkt. Daarna is het een tijd een belangrijk verdedigingswerk geweest. Kuinre is nu een ingebouwd dorp, maar tijdens de Tachtigjarige Oorlog was het een belangrijk zeestadje, een soort doorgangspoort naar Friesland.”
Jante Oosting, woordvoerster van de gemeente Steenwijkerland is blij met de vondst. „In de omgeving van Kuinre zijn eerder al twee burchten gevonden. Dit is de derde interessante vondst. Ik heb begrepen dat de archeologen inmiddels een gebouw hebben blootgelegd dat slechts 40 centimeter onder het maaiveld lag. Opvallend dat ze dat nooit eerder hebben ontdekt.”
De historische vondst staat een uitvoering van de woningbouwplannen niet in de weg, zegt Oosting. „Het aardewerk wordt opgegraven en alle gebouwen worden blootgelegd en op schaal nagetekend. Daarna kunnen we aan de slag.”