Buitenland

Protesten grijpen om zich heen in Irak

Op steeds meer plaatsen in Irak keren grote groepen betogers zich tegen de regering van premier Adel Abdul Mahdi uit woede over corruptie, werkloosheid en het vaak uitblijven van essentiële voorzieningen zoals water en elektriciteit. Sinds dinsdag zijn zeker vijf doden en honderden gewonden gevallen bij pogingen van politie en militairen om de orde te herstellen. In die steden in het zuiden, Amarah, Hilla en Nassiriya, is een uitgaansverbod afgekondigd.

ANP/RTR
2 October 2019 18:28Gewijzigd op 16 November 2020 17:07

Volgens berichten op sociale media worden steeds vaker elitetroepen ingezet en wordt met scherp geschoten, ook door sommige betogers. Commando’s van de Iraakse leger hebben bij de internationale luchthaven van Bagdad het vuur geopend op demonstranten die naar het vliegveld trekken. De veelal jonge mannelijke betogers hebben banden in brand gestoken op de weg naar het vliegveld.

De minister van Defensie heeft de strijdkrachten opgeroepen de natie te verdedigen en regeringscentra, essentiële instellingen en ambassades te beschermen. In Nassiriya, 300 kilometer ten zuidoosten van Bagdad, zijn elitetroepen ingezet tegen demonstranten, toen de politie de controle over de toestand was verloren.

Een menigte heeft ook de Groene Zone belaagd. De zone is een zwaarbeveiligd deel van Bagdad aan een bocht in de rivier de Tigris. Daar staan de voornaamste regeringsgebouwen en ambassades, Van 2003 tot juni dit jaar was het volkomen afgesloten voor publiek. Volgens ooggetuigen begonnen ordetroepen vanuit de Groene Zone op de menigte te schieten toen die de wijk over een brug wilde binnengaan. In het centrum van de hoofdstad is op het Tahrir-plein (Bevrijdingsplein) volgens ooggetuigen het vuur op demonstranten geopend.

Irak is ruim tien keer groter dan ons land en telt meer dan 37 miljoen inwoners. De economie drijft voornamelijk op de exploitatie van de enorme olievoorraden, maar dat levert, zoals gebruikelijk in oliestaten, maar heel weinig banen op. De vele jaren van oorlog, zoals die na de invasie van de VS (2003) of de aanvallen van de van oorsprong Iraakse Islamitische Staat (2014-2017) hebben grote delen van het land berooid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer