Politiek

PostNL en Sandd mogen alsnog samen verder

PostNL krijgt onder strenge voorwaarden alsnog toestemming om concurrent Sandd over te nemen. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) besloten. Zij gaat daarmee in tegen het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die eerder deze maand besloot geen vergunning te verlenen voor de fusie.

ANP
27 September 2019 17:48Gewijzigd op 16 November 2020 17:05
Staatssecretaris Keijzer. beeld ANP
Staatssecretaris Keijzer. beeld ANP

De twee bedrijven stellen dat samenwerking onvermijdelijk is om de postbezorging betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden, aangezien het aantal verstuurde brieven en kaarten al jaren daalt. Keijzer geeft hun daarin gelijk en maakt gebruik van haar bevoegdheid om in te grijpen. Wel beperkt zij de ruimte van het fusiebedrijf om de prijzen te verhogen, en moet het concurrenten toegang garanderen tot zijn netwerk.

De staatssecretaris denkt daarmee de bezwaren die de ACM tegen de overname had te ondervangen. De toezichthouder waarschuwde dat de monopolist die uit de fusie ontstaat, de tarieven voor met name zakelijke post weleens flink zou kunnen gaan verhogen. Maar ook de consument zou de prijzen van postzegels nog verder kunnen zien oplopen. Daar wordt dus paal en perk aan gesteld. De postzegelprijs mag niet harder stijgen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Volgens Keijzer draagt de fusie onder deze voorwaarden bij aan „de continuïteit van een kwalitatief hoogwaardige postdienstverlening”. Ook leidt zij tot lagere kosten en betere bescherming van bijvoorbeeld postbezorgers en -sorteerders, aldus de staatssecretaris.

Zij spreekt van „zwaarwegende algemene belangen” die het nodig maken dat zij het eerdere besluit van de toezichthouder terzijde schuift. „Een uniek besluit. Wat ik wil voorkomen is schoksgewijze veranderingen waardoor bedrijven failliet kunnen gaan en de postbezorging onder druk komt te staan”, zegt Keijzer.

Pakketbezorgers betreuren het besluit van staatssecretaris Mona Keijzer om de overname van Sandd door PostNL toch goed te keuren. „De pakketbezorging is een afvoerputje aan het worden”, meldt de belangenvereniging van pakketbezorgers, de BVPD. Die vindt dat PostNL zich op de pakketmarkt nu al als een monopolist gedraagt. De bewindsvrouw versterkt die monopoliepositie nu doelbewust, vindt BVPD-voorzitter Ruud Wassenaar.

De tarieven zijn al jarenlang nagenoeg bevroren, terwijl het aantal pakketten een forse toename kent, stelt de belangenvereniging. „Werknemers werken zich horendol, zelfstandige pakketondernemers staan op omvallen.” Wassenaar roept de politiek op om haar verantwoordelijkheid te nemen voor de pakketmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer