Vragen over verbouwingen in Tweede Kamer
In de Tweede Kamer zijn bouwvakkers druk bezig extra veiligheidsvoorzieningen zoals toegangssluisjes aan te brengen. De Kamerleden Hofstra (VVD) en Duivesteijn (PvdA) zijn er kritisch over.
Hofstra, voorzitter van de parlementaire bouwbegeleidingscommissie, reageerde dinsdag verrast. In februari is de commissie over de plannen ingelicht. „Ik verwachtte niet dat zij zo’n ingrijpende omvang zouden hebben. De directeur facilitaire zaken mompelde iets."
Hij vreest dat het Kamerwerk zal worden opgehouden als Kamerleden, ministers en ambtenaren om de beurt door de sluisdeuren moeten. Bovendien vraagt hij zich af of zulke dure voorzieningen, waarvan de kosten in de miljoenen lopen, helpen tegen echt kwaadwillenden.
Hofstra denkt overigens niet dat er iets valt terug te draaien. „Het werk is bijna klaar en er zijn contracten met aannemers." Maar collega Duivesteijn, die spreekt van een veiligheidsmanie en overdreven voorzieningen, zou het wel een ’leuk programmapunt’ vinden voor een nieuwe voorzitter om de Kamer weer toegankelijker te maken. De veiligheid is er niet per se mee gediend. „Doe maar een stap buiten de deur en je struikelt meteen over ministers en Kamerleden."
LPF–Kamerlid Eerdmans staat vierkant achter de extra beveiligingsmaatregelen die tijdens het zomerreces getroffen zijn. „Ik denk dat het goed is dat we de naïeve mantel van openheid van ons afgooien en zakelijk gaan operen." Dat iedereen maar onbelet in en uit zou kunnen lopen, is volgens hem niet meer van deze tijd. „Iedereen is welkom. Maar we laten ze wel binnen met verstand", aldus Eerdmans.
Ook voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer vindt de ingrepen noodzakelijk. „Helaas zit de wereld tegenwoordig zo in elkaar", zegt hij. Hij denkt dat duizenden openbare gebouwen in de wereld sinds de terroristische aanslagen in Amerika moeten worden aangepast aan nieuwe veiligheidseisen. „Als ik als voorzitter van de Kamer ergens wakker over lig, dan is het over het risico van een aanslag in het Kamergebouw. Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid. Ik doe dus alles wat nodig is."
De voorzitter denkt niet dat de toegangspoortjes tot grote opstoppingen zullen leiden. De verbouwing van de Tweede Kamer kost in totaal 17 miljoen euro. Volgens Weisglas wordt dit geld niet alleen besteed aan het installeren van de veiligheidspoortjes.