Sudan onder druk tijdens onderhandelingen
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, heeft maandagavond in Khartum een onderhoud gehad met zijn Sudanese collega Mustafa Osman Ismail. De Britse bewindsman wilde met zijn plotselinge bezoek druk uitoefenen op de regering van Sudan om constructief te onderhandelen met rebellen uit Darfur in het westen van Sudan.
Straw zei na afloop van het gesprek dat Ismail heeft beloofd dat Sudan de akkoorden die in mei zijn gesloten met rebellen in het zuiden van het land als model zal gebruiken voor besprekingen die moeten leiden tot rust en vrede in Darfur, in het westen van Sudan. Die onderhandelingen zijn maandag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja begonnen.
Ze moeten de weg vrijmaken voor hulp aan talrijke ontheemden en vluchtelingen. Die worden al geruime tijd opgejaagd door de wrede terreur van Arabischtalige bendes en milities, de Janjaweed. Die beogen de streek etnisch te zuiveren en zo vrij te maken van de oorspronkelijke zwart–Afrikaanse bevolking voor Arabischtaligen uit oostelijker streken van Sudan.
Aan de terreur van de door Khartum bewapende Janjaweed is ondanks internationale aandacht en druk nog steeds geen einde gekomen. Circa twee miljoen West–Sudanzen worden volgens hulporganisaties met de hongerdood bedreigd.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft geëist dat Khartum de Janjaweed uiterlijk 30 augustus heeft ontwapend. Straw heeft Ismail er maandag aan herinnerd dat Sudan zijn verplichtingen dient na te komen. De Veiligheidsraad dreigt met sancties.
De onderhandelingen in Abuja worden onder meer gevoerd onder auspiciën van de Afrikaanse Unie. De eerste gespreksrondes hebben maandag kennelijk nog niets opgeleverd. Sudan wees plannen af voor een Afrikaanse vredesmacht die milities in Darfur zou ontwapenen.
De rebellenbewegingen uit Darfur, de SLM en JEM, zijn pessimistisch over concrete resutaten. Bij eerdere besprekingen in juli in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba liepen de rebellen boos weg, omdat de regering geen werk zou willen maken van de ontwapening van de Janjaweed. De rebellen verzetten zich tegen de terreur van de vaak door de Sudanese strijdkrachten, vooral de luchtmacht, gesteunde Janjaweed.
De speciale VN–gezant voor de VN, Jan Pronk, heeft maandag gezegd dat de Sudanese regering zich inmiddels inspanningen getroost om aan het geweld in Darfur een einde te maken. Hij zei dat in een interview met de BBC–radio.
Pronk zei dat de mensenrechten in Sudan nog altijd op grote schaal worden geschonden en dat aan het moorden nog geen einde is gekomen. Volgens Pronk is van massamoord echter geen sprake meer.