De Graaf wil schrappen in aantal uitkeringen
Minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing is van plan het aantal uitkeringen van het Rijk aan gemeenten en provincies fors terug te brengen. „Momenteel zijn er 155 specifieke uitkeringen. Dat kunnen we met minimaal tweederde terugbrengen”, aldus De Graaf maandag tijdens een werkbezoek aan Amsterdam.
„Met heel veel kleinere uitkeringen kunnen we stoppen, bijvoorbeeld op het gebied van monumentenzorg of taalbevordering, of het geld gaat naar het gemeentefonds. We stikken in de uitkeringen die ooit goed waren bedoeld.”
Door geld van het Rijk gebundeld aan gemeenten en provincies te verstrekken, hebben zij een grotere keuzevrijheid in de besteding daarvan. „Ik heb wel vertrouwen in de lokale overheden”, aldus De Graaf. De gemeente Amsterdam reageerde enthousiast. „Daar hebben wij altijd om gevraagd”, aldus een woordvoerster van burgemeester Cohen.
„Meer gebundelde uitkeringen scheelt heel veel bureaucratie en papierverschuivingen.” Amsterdam gaat er niet van uit dat de gemeente er per saldo op achteruit gaat. „We hebben niet de indruk dat het een verkapte bezuiniging is.”
De Graaf zei haast te willen maken praktische oplossingen te zoeken voor praktische problemen bij de Rijks– en gemeentelijke overheid. „Gezond verstand boven regelzucht is nodig om de problemen in de grote steden aan te pakken.” De minister en burgemeester Cohen spraken af dat als overheidsregels een doeltreffende aanpak van lokale problemen in de weg staan, het kabinet deze regels zo mogelijk zal wegnemen.
Ook kunnen de steden in het najaar een concrete kabinetsreactie tegemoet zien naar aanleiding van een brief die Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht aan De Graaf hebben gestuurd. Daarin vroegen ze onder meer om mogelijkheden om te experimenteren met de wet Werk en Bijstand, uitbreiding van heroïne–experimenten en het recht van de officier van justitie om zelf te bestraffen en te beboeten. De bewindsman zei in de brief voldoende aanknopingspunten te zien om er in het kabinet mee aan de slag te gaan.
Tijdens het werkbezoek sprak De Graaf met Cohen onder andere over de Amsterdamse aanpak van jeugdcriminaliteit. In de hoofdstad lopen circa 1500 jongeren tussen de 12 en 25 jaar rond die zich keer op keer bezighouden met een groot aantal ernstige delicten, zoals gewapende overvallen, diefstal en verkrachting. Amsterdam wil dit aantal probleemjongeren in 2006 met een kwart hebben teruggebracht. Volgens De Graaf is de hoofdstad goed bezig door gecoördineerde samenwerking tussen de verschillende zorg–, strafrecht– en hulpverleningsinstanties. Hij beloont dit financieel met een eenmalige bijdrage van ongeveer 75.000 euro.