Tegenvaller van 148 miljoen voor onderwijs
Het onderwijs moet het vanaf volgend jaar doen met bijna 150 miljoen euro minder dan waar het op rekende. Om een tekort uit het verleden en extra kosten bij uitvoeringsdienst DUO te kunnen betalen, houdt het ministerie van Onderwijs dat geld in.
Het geld wordt gekort op het bedrag dat het ministerie jaarlijks aan onderwijsinstellingen uitkeert om de stijging van lonen en prijzen op te vangen. Om de inflatie helemaal te compenseren, zou het onderwijs ruim een miljard euro ontvangen. Nu wordt dat 882,6 miljoen euro. Het ministerie benadrukt dat het in principe genoeg uitkeert om de lonen te laten stijgen, maar kort op de compensatie voor duurdere inkopen.
Basisscholen voelen niets van de tegenvaller. Die krijgen wel de gehele loon- en prijsstijging vergoed.
Het voortgezet, beroeps- en hoger onderwijs, onderzoeksinstellingen en uitvoerende diensten als DUO en het Nationaal Archief gaan de korting, die de komende jaren nog wat oploopt, wel merken.
Zij zijn de dupe van een begrotingsgat uit 2018, toen er meer leerlingen en studenten waren dan gedacht, en extra kosten voor DUO. Bij die dienst, die onder meer studieleningen en -beurzen verstrekt, moet de komende jaren onderhoud worden gepleegd aan de ICT en moeten ICT-systemen worden vervangen.
Een andere tegenvaller, de streep door de hogere rente op de studielening, wordt niet op het onderwijs verhaald. Die komt voor rekening van de schatkist.