Economie

Aanval op olie-installaties stuwt olieprijzen

De prijzen van ruwe olie stegen maandag fors, in reactie op de aanval op twee olie-installaties in Saudi-Arabië. Daarmee werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. Waarschijnlijk duurt het nog weken voordat de productie is hersteld.

ANP/BLOOMBERG
16 September 2019 00:33Gewijzigd op 16 November 2020 16:57
beeld AFP
beeld AFP

De prijs van Brentolie steeg in Singapore met maar liefst 19 procent tot 71,95 dollar per vat. Dat is de sterkste prijsstijging sinds het Brent-contract in 1988 werd gelanceerd. Daarna zakte de koers weer wat. De prijs van een vat Amerikaanse olie dikte met 15 procent aan tot 63,34 dollar per vat.

Om de impact van de aanval op de olieprijzen te verzachten, heeft de Amerikaanse president Donald Trump maatregelen aangekondigd. Zo heeft hij toestemming gegeven om olie van de strategische reserve van het land te gebruiken, mocht dat nodig zijn. Die reserve werd gevormd na de oliecrisis van 1973. De olie is opgeslagen in vier ondergrondse depots aan de Golf van Mexico in de staten Texas en Louisiana. „Meer dan genoeg olie!”, aldus Trump op Twitter.

Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door vermoedelijk meerdere drones getroffen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, halveerde zijn olieproductie.

Voor de oliemarkten is de acute verstoring de ergste ooit, waarbij het verlies van de Koeweitse en Iraakse olie-aanvoer in augustus 1990 werd overtroffen. Destijds viel Sadam Hussein zijn buurland binnen. Het is ook groter dan het verlies van de Iraanse productie tijdens de Islamitische Revolutie in 1979.

Kenners wijzen er op dat de kwetsbaarheid van de Saudische infrastructuur, die tot nu toe als zeer stabiel werd gezien voor de oliemarkten, een nieuwe werkelijkheid is waar handelaren rekening mee moeten houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer