Economie

Olieprijs blijft waarschijnlijk stijgen

Redactie economie
23 August 2004 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 01:33

NEW YORK - De olieprijs zal deze week opnieuw stijgen. Dat verwachten de meeste analisten en handelaren die zijn geënquêteerd door het financiële persbureau Bloomberg.aanhef (u13,1,0(Tweederde van hen (51 personen) voorziet dat olie nog duurder zal worden. Twaalf gaan uit van een prijsverlaging en volgens zeven ondervraagden verandert de olieprijs de komende week nauwelijks.

De prijs voor in september te leveren lichte ruwe olie piekte vrijdag op de termijnmarkt in New York tot een niveau van 49,90 dollar per vat (159 liter). De officiële handel aldaar sloot uiteindelijk op een niveau van 47,86 dollar.

De olieprijs is in een jaar tijd met meer dan 50 procent gestegen. Onzekerheid over de export en een groeiende energiebehoefte in met name de VS en China zijn debet aan de prijsstijgingen.

De afgelopen dagen is daar nog het geweld in het zuiden van Irak bijgekomen. Opstandige sjiieten hebben ervoor gezorgd dat de Iraakse olie-export met bijna 50 procent is verminderd tot minder dan 1 miljoen vaten per dag. De Iraakse olie-export was zaterdag nog steeds slechts de helft van het normale niveau. Volgens Iraakse functionarissen verhinderen leden van de Mahdi-militie van de radicale geestelijke Al-Sadr de oliestroom door de belangrijkste pijplijn in het zuiden van Irak.

Die oliepijpleiding is al vanaf 8 augustus buiten gebruik. Slechts door een kleinere leiding kan er olie worden getransporteerd. De uitvoer van Iraakse olie bedraagt nauwelijks 1 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Normaal is dat tegen de 2 miljoen vaten.

De strijd tussen de opstandige sjiitische milities en het Amerikaanse leger leek vrijdag wat te luwen. Dat leidde onmiddellijk tot een daling van de olieprijs. Op de termijnmarkt in New York kostte aan het eind van de handel olie 84 dollarcent minder. Voor lichte ruwe olie die in september wordt geleverd, moest uiteindelijk 47,86 dollar worden betaald. Eerder vrijdag dreigde de prijs van deze olie de grens van 50 dollar te passeren.

De industrie in West-Europa volgt de ontwikkeling met grote zorg. Een blijvend hoge olieprijs zou een remmend effect hebben op de economische groei. Olie is een van de belangrijkste grondstoffen voor bijvoorbeeld de chemische industrie. Deze sector is op zijn beurt weer een belangrijke trekker van onder andere de Nederlandse economie. Rekenmodellen van het Centraal Plan Bureau houden rekening met een remmend effect van de olieprijs op de economische ontwikkeling.

Ook de Duitse industrie maakt zich grote zorgen. De chemische industrie bij de oosterburen vreest klem te komen zitten tussen hogere kosten en terugvallende vraag. De dure olie leidt tot een verslechtering van de afzet van chemicaliën door de afnemende koopkracht bij consumenten, die meer voor hun energiegebruik moeten gaan betalen.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer