Amsterdam staat bol van draaiorgels
Het centrum van Amsterdam stond zaterdag bol van de draaiorgels tijdens het eerste draaiorgelfestival in de stad. Meer dan 25 pierementen op en rond de Dam en het Centraal Station lieten hun draaiorgelklanken horen. Het oudste aanwezige draaiorgel stamt uit 1900. Voor de eerste keer in zeventig jaar waren zoveel straatorgels op één plek bij elkaar.
De initiatiefnemers, Stichting Hart voor Amsterdam en Stichting Heijmeijer van Heemstede, wilden met het festival het draaiorgel ’opnieuw’ presenteren aan het Amsterdamse publiek. De orgelman sterft langzaam uit in Amsterdam. Nu zijn er nog maar drie draaiorgels met een vergunning in de straten te vinden. Tien jaar geleden waren er dat nog veertien. Voor de Tweede Wereldoorlog liepen meer dan veertig orgeldraaiers rond in Amsterdam.
Het draaiorgel ondervindt de laatste jaren steeds meer concurrentie van straatmuzikanten, agressie van jongeren en een belemmerend vergunningensysteem van de gemeente. Bovendien willen veel ondernemers geen lawaai voor hun zaak of bij hun terras. De organisatie hoopt dat stadsdeel Amsterdam–Centrum voortaan wat toleranter zal zijn met het verstrekken van een vergunning voor de orgelman.
Tijdens het festival streden de concertorgels, pierementen en handdraaiorgels om de beste orgelklanken. De jury, bestaande uit onder meer Willeke Alberti, Jos Brink, Jacques d’Ancona en Ernst Daniël Smid, werd per wielertaxi langs de orgels vervoerd om hun oordeel te vellen. Na afloop kwamen alle orgels bijeen op de Dam om een gezamenlijk oorverdovend concert te geven.