Binnenland

Minister: Geweld tegen agenten aanpakken

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat binnenkort met de politiechefs en het openbaar ministerie bekijken wat meer kan worden gedaan om geweld tegen agenten tegen te gaan. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Redactie regio
3 September 2019 09:10Gewijzigd op 16 November 2020 16:51
Minister Grapperhaus. beeld ANP, Sem van der Wal
Minister Grapperhaus. beeld ANP, Sem van der Wal

Het kabinet werkt al aan een aantal maatregelen, zoals het eisen van hogere straffen tegen verdachten van geweld tegen agenten. Veel van deze plannen moeten echter nog door de Kamer worden behandeld. Daarom wil de minister bespreken wat er nu al kan worden gedaan.

Twee incidenten kwamen afgelopen week prominent in het nieuws. Op vrijdag werd in Rotterdam een agent bewusteloos geslagen door iemand uit een bruiloftstoet. Zaterdag brak een agent een arm tijdens een aanhouding.

Grapperhaus sprak maandag bij de opening van het academisch jaar op de Politieacademie in Apeldoorn en prees de studenten die daar zaten, de mensen die „de stap naar voren zetten waar het moet. Juist daarom treft het mij iedere keer als iemand van de politie wordt mishandeld door mensen uit het publiek.” Hij wil het onderwerp het komende jaar onder de aandacht blijven brengen, benadrukte hij.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam noemde het op Radio Rijnmond „schandalig” dat er een agent tegen de grond is geslagen toen hij mensen aansprak op hun gedrag in het verkeer. „Er moet een einde aan komen.”

Een groot probleem wil de burgemeester de trouwstoeten door de stad niet noemen. „Maar als je vervolgens wanneer je terecht wordt gewezen een politieagent neersabelt, dat is onacceptabel.”

Korter lontje

Deze dinsdag vraagt Aboutaleb aan de hoofdofficier van justitie wat die gaat doen tegen dit maatschappelijke fenomeen.

Korpschef Erik Akerboom maakt zich als werkgever zorgen over het geweld dat zijn mensen tegenkomen terwijl ze gewoon hun werk willen doen. „Het lijkt alsof mensen een steeds korter lontje krijgen. Het geweld tegen politiemensen van de afgelopen dagen was bijzonder ernstig. De heftigheid van de incidenten lijkt toe te nemen.”

Net als vakbond ACP stelt Akerboom dat een taakstraf bij geweld tegen hulpverleners niet voldoende is. „Kennelijk gaat er te weinig afschrikwekkende werking uit van de huidige wetgeving. Dit is zelfs een reden dat sommige agenten geweld niet meer melden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer