Wall Street sukkelt naar lang weekeinde
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag dicht bij huis gebleven. Handelaren leken met hun hoofd al bij het lange weekend. De beurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege Labor Day. Op de beursvloer overheerste nog wel optimisme over de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China, maar werd ook gekauwd op enkele macro-economische cijfers. Verder buigen beleggers zich over resultaten van computer- en technologieconcern Dell Technologies.
De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 26.403,28 punten. De brede S&P 500 kreeg er 0,1 procent bij tot 2926,46 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent tot 7962,88 punten.
De financiële markten zijn positief gestemd door berichten dat de VS en China bereid zijn te onderhandelen over hun handelsvete. Het risico dat de twee kemphanen elkaar met steeds hogere importtarieven om de oren slaan lijkt daardoor kleiner geworden.
Het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, daalde flink. De industrie rond Chicago groeide daarentegen onverwacht.
Bedrijven die gevoelig zijn voor handelsspanningen krabbelden verder op, na de stevige winsten van donderdag. Zo wonnen chipfondsen als Intel, Qualcomm en Nvidia tot 1,7 procent. Vliegtuigbouwer Boeing steeg 0,4 procent.
Maker van elektrische auto’s Tesla kreeg een vrijstelling van de Chinese regering op importheffingen voor Amerikaanse auto’s. Het aandeel steeg 1,8 procent. Branchegenoot General Motors (GM) kreeg een veeg uit de pan van de Amerikaanse president Donald Trump omdat het bedrijf volgens hem te weinig banen in de Verenigde Staten heeft. GM kreeg er 0,5 procent bij.
Computermaker Dell steeg ruim 10 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook verhoogde het bedrijf de winstverwachting. Levensmiddelenproducent Campbell Soup (plus 3,9 procent) en schoonheids- en cosmeticaketen Ulta Beauty (min 29,6 procent) openden ook de boeken.
De euro was 1,0992 dollar waard, tegen 1,0990 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Dat was een dag eerder nog 1,1056 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie liep 2,9 procent terug tot 55,08 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 60,43 dollar per vat.