Joegoslavië-tribunaal op zoek naar cellen
President Claude Jorda van het Joegoslavië-tribunaal is er ontevreden over dat er zo weinig landen zijn die bereid zijn uitgeprocedeerde veroordeelden van het VN-hof over te nemen om hen hun straf te laten uitzitten. Dit verklaarde de Franse rechter maandag in Den Haag tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met de Portugese minister van Justitie, António Costa.
Volgens een akkoord tussen Nederland en de VN mag het tribunaal zijn speciale cellen in de Scheveningse gevangenis gebruiken voor gedetineerden in voorarrest, tijdens het proces en tijdens de behandeling van het hoger beroep. Oorlogsmisdadigers die in de beroepsprocedure definitief zijn veroordeeld, moeten naar een ander land om hun definitief geworden straf uit te zitten.
Zeven landen hebben hiervoor een speciaal akkoord gesloten met het tribunaal: Italië, Noorwegen, Zweden, Finland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Zo is de Bosnische Kroaat Erdemovic naar Noorwegen gestuurd om zijn straf uit te zitten, en gingen de Bosnische Kroaten Aleksovski en Furundzija naar Finland. Voor de Bosnische Serviër Dusko Tadic is een speciale regeling getroffen met Duitsland. Berlijn heeft (nog) geen algemene overeenkomst met het tribunaal over het uitzitten van straffen, maar was desondanks bereid Tadic toe te laten in een Beierse gevangenis omdat hij daar familie heeft.
Voor de definitief veroordeelden Jelisic (“Servische Adolf”), de Bosnische Kroaten Josipovic en Santic en de Bosnische Serviër Todorovic is het tribunaal nog op zoek naar een land dat hen wil opnemen. Jorda verwacht dat het probleem zich steeds vaker zal voordoen, gelet op „toekomstige ontwikkelingen." Er zitten meer dan veertig verdachten in de VN-cellen in Scheveningen van wie de procedure op een gegeven moment zal zijn afgerond.
Jorda wil uitgeprocedeerden „niet altijd naar de noordse landen sturen." Hij heeft weliswaar aanbiedingen gehad uit Afrika en andere werelddelen, maar wil daarop niet ingaan. „Onze verdachten komen uit Centraal-Europa", aldus Jorda. „Wij willen hen niet van hen naasten verwijderen in een ver land."
Doodstraf
Het Lagerhuis van het Joegoslavische parlement is maandag akkoord gegaan met het afschaffen van de doodstraf. In een nieuwe wet is deze straf vervangen door veertig jaar cel. Het Hogerhuis had er vorige maand al mee ingestemd.
De nieuwe wet maakt het ook mogelijk dat Joegoslavië onderdanen uitlevert aan tribunalen die door Belgrado zijn erkend. Dat geldt nog niet voor het Internationaal Strafhof, dat in 2002 of 2003 in Den Haag zal worden gevestigd. De samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal moet in een speciale wet worden geregeld.