Buitenland

Al–Sadr verwerpt ultimatum

Moqtada al–Sadr weigert zijn strijders opdracht te geven uit de Imam Ali–moskee in Najaf te vertrekken en de wapens neer te leggen, zoals de Iraakse interim–regering eist. Dat heeft hij donderdag via een medewerker laten weten.

AP
19 August 2004 17:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:32

Het Iraakse leger dreigt een offensief te beginnen tegen de strijders van Al–Sadr als die niet onmiddellijk en zonder voorwaarden hun wapens inleveren en uit de moskee vertrekken. Al–Sadr moet ook de islamitische rechtbanken die hij heeft opgezet ontmantelen en beloven in de toekomst af te zien van geweld. ‘Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, volgt er een militaire oplossing’, zei Qassim Dawoud, minister in de interim–regering.

Woensdag liet Al–Sadr weten dat hij een vredesvoorstel van de Nationale Conferentie in beginsel aanvaardde, maar over de precieze uitvoering te willen onderhandelen. De regering wenst echter niet te onderhandelen, herhaalde premier Iyad Allawi, die een ‘laatste beroep’ op Al–Sadr deed om het voorstel te aanvaarden. Al–Sadr moet persoonlijk laten weten dat hij akkoord gaat, zei Allawi, niet via medewerkers, zoals hij de laatste tijd pleegt te communiceren.

In Najaf gingen de gevechten intussen door. Op diverse plaatsen in de stad deden zich vuurgevechten voor en waren explosies te horen. Bij een mortieraanval op een politiebureau kwamen donderdag zeker zeven politieagenten om het leven gekomen. Meer dan dertig mensen raakten gewond. Al–Sadrs strijders zijn de vermoedelijke daders: ze hebben het politiebureau al eerder aangevallen.

Bij de stad Hillah, ten noorden van Najaf, zijn donderdag twee Poolse soldaten omgekomen en zes gewond geraakt toen zij tijdens een routinepatrouille in een hinderlaag reden. Het voertuig van de Polen werd onder vuur genomen en crashte, aldus de Poolse staatsradio. De Poolse minister van defensie Jerzy Szmajdzinski deed een beroep op de NAVO om haast te maken met de plannen om Iraakse soldaten op te leiden voor een grotere rol bij het waarborgen van de veiligheid in Irak, zodat zij taken kunnen overnemen van de buitenlandse troepenmacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer