Economie

Recessievrees houdt beurzen in greep

De Europese beurzen gingen donderdag verder omlaag, na de zware verliezen een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig en hielden vooral de ontwikkelingen op de obligatiemarkt in de gaten, waar een zogeheten omgekeerde rentecurve de vrees voor een recessie aanwakkerde. Op het Damrak ging Aegon in de uitverkoop na een tegenvallende handelsupdate van de verzekeraar.

ANP
15 August 2019 11:51Gewijzigd op 16 November 2020 16:43

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in het rood op 533,32 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 775,42 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,9 procent. In Milaan was de beurs gesloten.

Op de obligatiemarkt zakte de rente voor Amerikaanse tienjarige obligaties woensdag voor het eerst sinds juni 2007 onder die van het tweejarige schuldpapier. Die zogenoemde omgekeerde rentecurve wordt gezien als een voorbode van een recessie.

Aegon was de grote verliezer in de AEX en zakte ruim 7 procent tot het laagste niveau sinds oktober 2016. De verzekeraar kampt naar eigen zeggen met negatieve markteffecten zoals de lagere rentestanden. Dat drukte in de eerste jaarhelft onder meer op de kapitaalbuffers. Concurrent NN Group, die volgens analisten van KBC Securities met redelijke cijfers kwam, daalde 0,2 procent. Olie- en gasconcern Shell (min 2,3 procent) noteerde ex dividend. Informatieleverancier RELX ging aan kop met een winst van 1 procent.

In de MidKap sloot bodemonderzoeker Fugro de rij met een verlies van 3,9 procent. Beursintermediair Flow Traders (plus 0,3 procent) voerde de schaarse stijgers aan. Bij de kleinere bedrijven zakte ForFarmers 7,6 procent na teleurstellende resultaten. Het veevoerbedrijf behaalde in het eerste halfjaar een aanzienlijk lagere winst.

Carlsberg steeg 4,8 procent in Kopenhagen. De Deense bierbrouwer boekte in de eerste jaarhelft fors meer winst. A.P. Møller-Maersk won 1,4 procent na goed ontvangen kwartaalresultaten van de Deense containervervoerder.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1146 dollar. De olieprijzen daalden opnieuw na de koersval van woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 54,40 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent minder op 58,41 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer