Buitenland

Likud wil geen coalitie met links

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft gisteren een gevoelige nederlaag geleden op een congres van de Likud-partij. De leden van Likud stemden met een ruime meerderheid tegen het voorstel van Sharon om een coalitie aan te gaan met de linkse Arbeiderspartij. Sharon heeft brede steun in de Knesset nodig voor zijn plan om alle Joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen en het leger terug te trekken uit het gebied.

Buitenlandredactie
19 August 2004 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:32

Premier Ariel Sharon zei vandaag dat hij zijn terugtrekkingsplan voor de Gazastrook gewoon doorzet. Op het congres keerde zijn partij, Likud, zich met ongeveer 60 procent van de stemmen tegen zijn voorstel voor de vorming van een brede, nationale coalitie keerde. Voorafgaand aan de stemming zei Sharon al dat hij zich niet de wet voor zal laten schrijven door de leden van Likud. Commentatoren verwachtten dan ook Sharon het ”nee” van zijn partij dan ook naast zich neer leggen en binnenkort gewoon de onderhandelingen zal beginnen met de Arbeiderspartij over de vorming van een coalitie.

Sharon haalde tijdens de bijeenkomst voorafgaand aan de stemming fel uit naar tegenstanders binnen zijn eigen partij. De eerste minister noemde zijn critici „opstandig, extremistisch en onverantwoordelijk.” Onder luid gejuich van zijn achterban zei hij dat de huidige coalitie alleen verder kan regeren als Likud hem onvoorwaardelijk steunt. „Er is geen alternatief”, zei Sharon.

Op de bijeenkomst werd het verzet geleid door minister zonder portefeuille Landau. In zijn rede riep hij Sharon op om ultraorthodoxe partijen in zijn coalitie op te nemen in plaats van de linkse oppositiepartij onder leiding van Peres. Later op de avond kreeg Landau onder meer steun van oud-minister van Buitenlandse Zaken Levy. De grootste rivaal van Sharon binnen de Likud-partij, minister Netanyahu van Financiën, sprak niet. Hij liet weten dat zijn verzet tegen het Gaza-plan binnen de partij inmiddels wel algemeen bekend is.

De Israëlische gevangenisautoriteiten hebben gisteren beelden naar buiten gebracht van een etende Marwan Barghouti. De Palestijnse leider, die tot levenslang is veroordeeld wegens betrokkenheid bij terrorisme, is een van de organisatoren van een massale hongerstaking door Palestijnse gedetineerden. De actie vormt een protest tegen de omstandigheden waaronder Palestijnen gevangen zitten opgesloten in Israëlische gevangenissen.

Volgens de advocaat van Barghouti gaat het om oude opnamen en wil Israël Barghouti slechts in verlegenheid brengen met de valse claim dat hij zijn hongerstaking blijkbaar heeft beëindigd. Een woordvoerder van het Israëlische gevangeniswezen zegt dat de getoonde beelden authentiek zijn en dinsdag zijn gemaakt. Ze zouden naar buiten zijn gebracht om de hongerstakende Palestijnen te tonen hoe hun leider zich gedraagt. Barghouti zou zelf om het eten hebben gevraagd en niet hebben geweten dat hij met een verborgen camera werd gefilmd.

Israël is er veel aan gelegen om een einde te maken aan de hongerstaking, waaraan naar schatting zo’n 2200 gevangenen meedoen. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft de Palestijnse bevolking opgeroepen uit solidariteit met de hongerstakende gevangenen een dag te vasten en heeft alle ambtenaren gevraagd een dagloon in te leveren voor financiële steun aan de hongerstakers.

Arafat heeft gisteren gezegd dat hij fouten heeft gemaakt en beloofde die te zullen herstellen. Arafat deed zijn uitlatingen tegenover Palestijnse parlementsleden, die hij toesprak in zijn hoofdkantoor in Ramallah.

„We moeten zo moedig zijn dat we fouten toegeven”, aldus Arafat, die niet inging op de aard van de gemaakte fouten. „Het is waar dat ik en vele anderen fouten hebben gemaakt en ons schuldig hebben gemaakt aan onaanvaardbare praktijken”, zei Arafat, die „veelomvattende hervormingen” in het vooruitzicht stelde. Hij zei dat sommige personen misbruik hebben gemaakt van hun posities en dat er niet genoeg is gedaan om het recht te versterken en de onafhankelijkheid van de rechtsspraak te garanderen. Arafat zei dat vrouwen en jonge mensen een grotere rol moeten krijgen in de Palestijnse politiek. Arafats toespraak werd uitgezonden door de Palestijnse televisie.

Arafat staat al lange tijd onder druk om hervormingen uit te voeren binnen het Palestijnse bestuur, dat als corrupt en ondoelmatig te boek staat, en een deel van zijn macht af te staan, maar dit laatste heeft hij tot nu toe geweigerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer