Klimaatrapport: landgebruik moet op de schop
De wijze waarop de mensheid land gebruikt en voedsel produceert, moet op de schop om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de voedselveiligheid te beschermen. Daarvoor wordt gepleit in een rapport van VN-klimaatpanel IPCC, waarin de relatie tussen landgebruik en het klimaat centraal staat.
De onderzoekers stellen dat de groei van de wereldbevolking en veranderende consumptiepatronen hebben geleid tot grootschalig gebruik van land en water. Zo wordt ongeveer een derde van het beschikbare land in de wereld en circa 70 procent van het zoetwater gebruikt voor de industriële landbouw.
Land en klimaat zijn nauw met elkaar verbonden. Bossen nemen bijvoorbeeld broeikasgassen op en leveren op die manier een bijdrage aan het afremmen van de opwarming van de aarde. Ontbossing en niet-duurzame landbouw zorgen juist voor meer uitstoot.
De onderzoekers stellen dat het beschermen van het overgebleven tropisch regenwoud cruciaal is om de opwarming van de aarde te beperken. Die stijgende temperaturen hebben ook gevolgen voor de voedselvoorziening. Zo is vaker sprake van extreem weer als hittegolven en droogtes.
Klimaatverandering kan onder meer leiden tot lagere landbouwopbrengsten en hogere voedselprijzen, waarschuwden de wetenschappers bij de presentatie van het rapport. Zij pleiten ook voor een verandering in eetgewoonten, al wordt niet expliciet oproepen tot het stoppen van het eten van vlees.
Uit het rapport blijkt dat voedselverspilling momenteel op grote schaal voorkomt. 25 tot 30 procent van de totale voedselvoorraad gaat verloren. Ondertussen kampen naar schatting 2 miljard volwassenen met overgewicht, terwijl zeker 820 miljoen mensen honger lijden.