Google krijgt donderdag langverwachte beursnotering
Google krijgt donderdag eindelijk zijn langverwachte beursnotering aan de Nasdaq in New York. Nadat de beurstoezichthouder SEC woensdag het groene licht gaf voor de beursgang, rondde de onderneming de aandelenveiling af en zette de introductieprijs op 85 dollar.
Dinsdag nog wachtte de onderneming tevergeefs op toestemming van de SEC. Eerder deze week werd bekend dat de beursautoriteiten een formeel onderzoek waren begonnen naar de verstrekking van opties en aandelen aan werknemers bij Google. De onderneming had aangegeven dat het daarbij mogelijk regels had overtreden. De beloningen hadden moeten worden aangemeld, maar ’s werelds meestgebruikte internetzoekmachine verzuimde dat.
Het bedrijf veilde sinds vorige week donderdag miljoenen aandelen via internet. De hoogste prijs waartegen alle stukken konden worden verkocht, heeft de status gekregen van uitgifteprijs.
Aanvankelijk mikte Google op een introductieprijs van 108 tot 135 dollar per aandeel. Het bedrijf verlaagde de richtprijs woensdag echter naar 85 tot 95 dollar. Ook het aantal aandelen dat naar de beurs gaat, is aanzienlijk verlaagd. Google biedt er nu 19,6 miljoen aan, terwijl het er eerst 25,7 miljoen waren.
Op basis van de oorspronkelijke plannen zou de beursgang 3,3 miljard dollar hebben opgeleverd. Nu blijft de teller steken op 1,67 miljard dollar.
De oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, verdienen bovendien minder. Zij verkopen straks ruim 480.000 aandelen in plaats van de circa 960.000 die zij eerder in gedachten hadden.
Het verlagen van de introductieprijs en het aantal uit te geven aandelen vormde een nieuwe tegenvaller voor Google. De beursgang van de populaire zoekmachine ging met horten en stoten. Er rezen al vrij snel vragen over de marktwaarde van bijna 37 miljard dollar die het bedrijf zichzelf toedichtte. Dat bedrag is hoger dan wat concerns als Philips en Unilever op de beurs waard zijn.
Ook keken analisten op van de manier waarop Google de aandelen aan de man bracht. Het bedrijf koos voor een internetveiling, waarop echter alleen Amerikaanse beleggers konden inschrijven. Bovendien bleken kleine beleggers geen kans te maken op een aandeel omdat zij niet voldeden aan de vermogenseisen die de begeleidende banken stellen.
Vorige week kwamen de oprichters van Google negatief in het nieuws omdat zij een interview hadden gegeven aan het mannenblad Playboy. Met het vraaggesprek overtraden zij de stilte die zij hangende de beursgang in acht hadden moeten nemen.