Zuid-Limburg krijgt eigen Indië-monument
Zuid-Limburg heeft vanaf volgende week donderdag een eigen Indië-monument in Heerlen. Op die dag is de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië 74 jaar geleden.
Het monument was al jaren een wens van de 80.000 in Zuid-Limburg wonende Indische Nederlanders, zegt André Simon, voorzitter van de Stichting Waringin die zich heeft ingezet voor de komst van het beeld.
In Zuid-Limburg wonen relatief veel mensen die de Japanse bezetting van Nederlands-Indië nog hebben meegemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog en de direct daarop volgende Indonesische onafhankelijkheidsstrijd kwamen 300.000 Indische Nederlanders terug naar het vaderland.
Zuid-Limburg heeft een bijzondere band met het voormalige Nederlands-Indië. De kennis voor de mijnindustrie in deze streek werd grotendeels gehaald uit het overzeese gebiedsdeel, waar al sinds 1854 aan mijnbouw werd gedaan.
Het monument wordt onthuld in de Ingenieur Dingertuin, een park op het terrein van pensioenfonds ABP. Dit pensioenfonds verzorgt sinds de oorlog uitkeringen aan Indische Nederlanders. Mijningenieur Dinger kwam uit Batavia (nu Jakarta) en legde het op Indië gebaseerde park aan.