Wall Street omlaag door handelsangst
De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag flink lager gesloten. De beurzen stonden in het groen totdat president Donald Trump verdere importheffingen op Chinese producten aankondigde. Die aankondiging bracht een schokgolf teweeg op Wall Street. Beleggers verwerkten verder opnieuw een golf aan bedrijfsresultaten, waaronder die van grote bedrijven als Verizon, Kellogg en General Motors.
De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent lager op 26.583,42 punten. De brede S&P 500 ging 0,9 procent omlaag tot 2953,56 punten. Techbeurs Nasdaq verloor 0,8 procent op 8111,12 punten.
Trump liet via Twitter weten vanaf september importheffingen van 10 procent in te voeren op Chinese producten. Het gaat om producten met een totale waarde van 300 miljard dollar die nu nog niet extra belast werden.
Telecomgigant Verizon Communications eindigde een fractie lager na het behalen van een licht lagere omzet. Het aantal klanten voor mobiele telefonie nam wel sterker toe door kenners werd verwacht.
Voedingsmiddelengigant Kellogg (plus 9,3 procent) overtrof de omzetverwachtingen, dankzij de toegenomen vraag naar snacks in Noord-Amerika. Chipconcern Qualcomm stond op een verlies van 2,7 procent na een teleurstellende prognose voor het lopende kwartaal.
Autoconcern General Motors (min 0,5 procent) hield de kwartaalwinst op peil. Daarbij werd het bedrijf geholpen door verkopen van relatief lucratieve pick-uptrucks in de VS.
Donutketen Dunkin’ Brands (min 1,5 procent) rapporteerde een licht gedaalde winst, maar zag de vergelijkbare verkopen in de VS harder toenemen dan in doorsnee verwacht. Ook branchegenoot Yum Brands, moederbedrijf van snackketens als KFC en Pizza Hut, verraste met groeicijfers. Dat bedrijf kreeg er 3,9 procent bij.
Beyond Meat ging ruim 10 procent omlaag. De prijs die de fabrikant van vleesvervangers op een nieuwe aandelenverkoop plakt, ligt flink onder de slotkoers van woensdag.
De euro was 1,1092 dollar waard, tegen 1,1063 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie kelderde met 7 procent tot 54,49 dollar. Brentolie kostte 6,1 procent minder op 61,10 dollar per vat.