Economie

EU-onderhandelaar paait arme landen

Aan de vooravond van de Wereldhandelstop in Qatar heeft EU-commissaris Lamy maandag uitspraken gedaan die de arme landen als muziek in de oren moeten hebben geklonken.

RTR
6 November 2001 09:15Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Volgen de commissaris is de Europese Unie nu veel toegankelijker voor de opvattingen van de ontwikkelingslanden dan een paar jaar geleden. Lamy zei maandag in de Franse krant Les Echos dat de conferentie in Qatar over een verdere liberalisering van de wereldhandel absoluut geen herhaling mag worden van het debacle in Seattle in 1999. Toen blonk de conferentie uit in verbaal gekrakeel, terwijl in de stad demonstranten en politie daadwerkelijk met elkaar op de vuist gingen.

Lamy: „Eén ding staat voor mij als een paal boven water: aan het eind moet er iets in de pijplijn zitten dat de ontwikkelingslanden zo maximaal mogelijk tevreden stelt." Zo mogen volgens de commissaris strakkere regels ter bescherming van het milieu niet leiden tot oneerlijke handelsbarrières. Bovendien suggereerde hij dat arme landen van bepaalde regels moeten kunnen worden uitgezonderd. Lamy onderhandelt in de Qatarese hoofdstad Doha namens de vijftien EU-landen. De top begint vrijdag.

Een nieuwe ronde van internationaal handelsoverleg zal de wereldeconomie weinig baten. De echte stimulansen voor een opleving liggen in begrotings- en monetair beleid, vindt Joseph Stiglitz, dit jaar een van de drie winnaars van de Nobelprijs voor de economie. Hij zegt dit in een vraaggesprek met de Franse krant Le Monde. „Ik zie niet hoe wereldhandelsbesprekingen, die vijf of zes jaar duren, invloed hebben op een Amerikaanse recessie die één of twee jaar duurt", aldus Stiglitz, die econoom bij de Wereldbank en economisch adviseur van de Amerikaanse regering is geweest.

Buitenproportioneel
De liberalisering van de wereldhandel heeft bijgedragen aan een verslechtering van de economie in veel ontwikkelingslanden, doordat die landen werden blootgesteld aan de onzekerheid op de internationale markten. Westerse landen hebben de vrijmaking van de handel aan de ontwikkelingslanden opgelegd en zo een buitenproportioneel voordeel behaald, zo betoogde Stiglitz.

De armste landen in de wereld, zoals die in Afrika, gaat het tegenwoordig slechter dan voorheen als gevolg van de ontwikkelingen in de wereldhandel, aldus de Nobelprijswinnaar. Hij acht het gepast als de WTO de ongelijkheden die zijn ontstaan door vorige handelsrondes corrigeert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer