Economie

Gesprekken VS en China voorbij

De handelsgesprekken tussen China en de VS in Shanghai zijn voorbij.
De Amerikaanse delegatie met minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer had gesprekken met onder anderen de Chinese vicepremier Liu He in de grote havenstad. Het handelsoverleg zou vroeger dan gepland zijn afgebroken.

Redactie economie
31 July 2019 08:59Gewijzigd op 16 November 2020 16:38
Handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten Robert Lighthizer (midden) praat met de Chinese vice-premier Liu He (rechts) terwijl de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (links) toeziet. beeld AFP, Han Guan
Handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten Robert Lighthizer (midden) praat met de Chinese vice-premier Liu He (rechts) terwijl de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (links) toeziet. beeld AFP, Han Guan

President Trump kwam dinsdag nog met felle kritiek op de opstelling van China in het handelsoverleg met de VS. „Ze veranderen de deal uiteindelijk altijd in hun voordeel”, klaagde hij. Ook ergerde Trump zich eraan dat China in de landbouwsector blijft weigeren om bepaalde Amerikaanse producten te kopen.

De president kwam eerst met harde taal op Twitter. Later sprak hij kort met journalisten. Trump stelde toen dat China bereid is tot bepaalde concessies, maar dat hij nog twijfelt of hij die concessies wel zal accepteren. Hierbij onderstreepte de Amerikaanse leider dat het laatste woord in het handelsoverleg aan hem is, en niet aan de Chinezen.

Op de financiële markten werd geschrokken gereageerd op de uitlatingen van Trump. Zowel in Europa als in de VS gingen de beursgraadmeters dinsdag omlaag.

Japan

In tegenstelling tot de handelsgesprekken met China leek er dinsdag wel schot te zitten in de onderhandelingen tussen de VS en Japan. Beide landen zijn in gesprek over de digitale economie, een onderwerp dat ook met de Chinezen besproken wordt.

Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei ligt er een overeenkomst op hoofdlijnen op tafel met daarin onder meer afspraken over de bescherming van intellectueel eigendom.

Ook zouden Japan en de VS het eens zijn dat digitale producten tariefvrij moeten zijn en dat bedrijven niet telkens de werking van hun computerprogramma’s hoeven uit te leggen aan de overheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer