Sites moeten informeren over Facebook-likes
Websites met een vind-ik-leuk-knop van Facebook op hun pagina’s, moeten hun bezoekers informeren dat hun persoonlijke internetgegevens automatisch aan Facebook worden doorgegeven, ook als de bezoeker niet op de like-knop klikt of zelfs helemaal geen Facebookaccount heeft. Zij zijn echter niet verantwoordelijk voor wat Facebook uiteindelijk met die gegevens doet. Het Europees Hof van Justitie heeft dat maandag bepaald.
De zaak was aangespannen door een Duitse consumentenorganisatie tegen het Duitse onlinemodebedrijf Fashion ID. Zodra een bezoeker op die website belandt, worden zijn IP-adres en browsegegevens meteen aan Facebook doorgegeven zonder dat de bezoeker zich daarvan bewust is. Dat proces wordt automatisch geactiveerd door de aanwezigheid van de like-knop op de site, en dus ook als daar niet op geklikt is.
Volgens het Hof zijn websites die hiervan gebruik maken echter niet verantwoordelijk voor wat Facebook met de doorgespeelde gegevens doet. Zij zijn uitsluitend - wel samen met Facebook - verantwoordelijk voor de verzameling en de doorzending van de gegevens van hun bezoekers. Die moeten daar dan wel duidelijk over worden ingelicht en hun toestemming kunnen geven.